Најновије

ПЕТКОВИЋ ЖЕСТОКО О КУРТИЈУ: Данашњи упади извршени по личном налогу "балканског пиромана" (ВИДЕО)

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је да је упад Косовске полиције у пословнице Банке Поштанске штедионице на Косову још један насилан акт укидања српских институција на северу и протеривања српског народа.
Петковић

Петковић

"По личном налогу Аљбина Куртија, полиција је у 15.15 сати упала у све експозитуре Поштанске штедионице и Управу за трезор у све четири општине на северу Косова. Курти је сачекао да прође дијалог и пошто је доживео неуспех по питању чланства Косова у Савет Европе, посегнуо за новим једностраним потезом који има за циљ да зазове немире и хаос", истакао је Петковић.

Додао је да је очигледно да „балкански пироман Аљбин Курти“ жели рат и страдање српског народа, јер све што чини последњих месеци, искључиво чини зарад протеривања Срба са простора Косова.

Подсетио је да је до сада одржано седам састанака у Бриселу на тему динара, али да приштинска страна није желела ни око чега да се договори, иако је Београд излазио са различитим конструктивним предлозима, које су тако оценили и многи на Западу.

"Сада је јасно да су све време симулирали присуство и учешће у дијалогу, јер су очекивали да буду награђени у Савету Европе. А, пошто су доживели неуспех, јасно је да је главни циљ, и одлуке о укидању динара, не само да се забране плате, пензије, социјална давања, укину материјални трошкови за наше српске институције на Косову и Метохији, попут болница, школа и вртића, већ је намера и да се затвори Поштанска штедионица. Да се затвори свих пет експозитура, које су отворене 2018. године. Банка има 89 зепослених", рекао је Петковић.

Пренео је да је, према информацијама са терена, Косовска полиција упала у све просторије, где и даље противправно и насилно држи запослене, који су се у њима нашли у тренутку упада.

"Није овде реч само о укидању динара, већ о протеривању српског народа и гашењу српских институиција на северу Косова и Метохије“, подвукао је Петковић.

Напоменуо је и да у тренутку упада Косовске полиције, у експозитурама Поштанске штедионице није било динара.

"Ако хоћете и са те њихове тачке гледишта, није било основа да упадају у експозитуре и да на тај начин гасе наше институиције“, додао је Петковић.

Истакао је да Курти не жели никакакв договор нити решење које би ишло у прилог српском народу на Косову, као и да је све време у Бриселу Бесник Бисљими глумио да жели да се договори и да нађе решење, будући да је из састанка у састанак - одбијао све предлоге Београда.

"Ништа није желео да прихвати, чак ни када смо понудили да исплаћујемо у еврима, да формирамо ново привредно предузеће... Све је то одбијао, јер је само чекао тренутак када ће да се заврши састанак Комитета министара Савета Европе, да би кренуо у гашење српских институција, у овом случају Банке Поштанске штедионице и Трезора, али и Поште Србије. Јасно је да тај човек не жели дијалог и решење, већ прогон Срба“, рекао је Петковић.

Указао је и да за последњих шест месеци није било ствари која би ишла у прилог Срба на Косову.

"Нема је. Већ само напади на Србе, само антисрпске одлуке, у циљу дестабилизације севера Косова", навео је директор Канцеларије за КиМ.

Петковић је подувкао да је ово кршењедијалога, противправни напад на српске институције, о чему ће обавестити све међународне представнике.

"Нажалост, неки од њих подржавају Куртија у оваквим настојањима, јер да га не подржавају, ми бисмо се договорили још одавно, пошто су предлози које смо понудили били итекако коректни, итекако на месту, и представили су компромис - да буде добро и једној и другој страни. Међутим, када је реч о миру, стабилности, то је оно што Курти не жели. Он жели само немире, страдање српског народа и протеривање свега што је српско са простора Косова и Метохије", поручио је Петковић.

Најавио је да ће се чути са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, те да ће позвати и представнике Квинте и обавестити све на међународној сцени о Куртијевом безакоњу и терору.

"Ово није реч о неком новом, тек тако, ескалаторном потезу. Већ је реч о насилном нападу и на сам дијалог, јер управо питање динара и решавање судбине Поштанске штедионице постао је саставни део дијалога. Али то Курти руши, јер му не одговора", додао је он.

Јасно је да нема мира са Приштином, која не жели да се договори ни око чега, већ жели само насиљем да спроводи своју антисрпску политику, закључио је Петковић.

Прочитајте ОВДЕ шта патријарх каже уочи борбе у УН због резолуције о Сребреници

Извор: Косово Онлајн / Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА