Најновије

ПАТРИЈАРХ БЛАГОСЛОВИО БОРБУ У ЊУЈОРКУ: Ево шта је рекао Вучићу и другим присутним државницима! (ВИДЕО)

"Идем у Њујорк да се борим свом снагом и срцем за будућност наше земље", поручио је председник Србије Александар Вучић након што је јутрос у Храму Светог Саве на Врачару присуствовао служби патријарха српског Порфирија пред полазак председника у Њујорк и учешће на заседању Генералне скупштине УН, где ће се 23. маја расправљати о резолуцији о Сребреници.
Без молитве ни преко прага...

Без молитве ни преко прага...

Вучић је навео да је пред пут у Њујорк затражио благослов од патријарха српског Порфирија и помолио се Богу у нашој светињи – Храму Светог Саве у Београду.

"Силни су они који су против нас, али Србија је наша највећа светиња. Много је лажи, али је истина једна и вечна. Наша тробојка ће се поносно вијорити у Њујорку, а под њеним окриљем ће нову енергију у залагању за праведнији свет наћи све слободарске земље, све нације које се боре за достојанство и правду, која је дуго била обесмишљавана и понижавана. Живела Србија!", написао је Вучић на Инстаграму.

Патријарх је рекао да су се сабрали у храму како би се помолили пред Вучићев пут у Њујорк, где у Уједињеним нацијама велике силе света намеравају да донесу резолуцију о такозваном геноциду у Сребреници.

"Сматрамо то неистином и неправдом у односу на српски народ", рекао је патријарх.

Додао је да је српски народ кроз сву своју бурну историју достојанствено носио свој крст, и у Првом светском рату, и у Другом светском рату, када је, у Независној Држави Хрватској, која је обухватала и Босну и Херцеговину и протезала се све до града Земуна, страдао као мало који народ света по броју жртава и по начину страдања.

"Исто тако у окупираној Србији немачки нацисти су после школских часова убијали чете ђака у једном дану. Живот једног егзекутора вредео је као сто наших живота. Страдали смо у сваком засеоку, селу, граду. Истинитост тога страдања нису морале да потврђују наметнуте аморалне резолуције: њих су сведочила сама страдања, без лажних сведока у лицу непосредних потомака и посредних следбеника извршилаца стварног геноцида", рекао је поглавар СПЦ.

Истакао је да је свет у којем живимо заборавио геноцид над српским народом у двадесетом столећу.

"Због тога данас снажно подижемо свој глас и указујемо на апсолутну неистину и покушај историјског ревизионизма, у којем се настоји да простом инверзијом српски народ, жртва вишеструких геноцида и етничког чишћења, буде проглашен за починиоца геноцида.

Не умањујемо размере злочина у Сребреници, али, као православни Срби, не прећуткујемо ни злочине над српским народом у околини Сребренице", рекао је патријарх.

Нажалост, на те злочине по српским селима у којима су затиране целе породице и који су се континуирано дешавали од 1992. до 1995. године, не обазиру се предлагачи резолуција, рекао је патријарх и додао да, по њима, постоји ексклузивно право на жртву и бол.

"По нама, све невине жртве су невине жртве, биле оне муслиманске или хрватске или пак српске, што 'мудро' прећуткују савремени ревизионисти и непријатељи историјске истине, који двоструким аршинима селективно додељују ексклузивно право на бол и жртву. На тај начин остављају свима нама који живимо на овим просторима камен спотицања за будућност", истакао је патријарх.

Патријарх је рекао да се данас, када се српски народ налази на искушењу на највећем међународном форуму, моли да Бог дâ снаге, мудрости и одлучности председнику, као и читавом народу, да сведочи истину да су све жртве ратова на овим просторима једнако вредне поштовања и молитвеног сећања.

"То је један од неопходних предуслова за мирну будућност међу људима и народима на овим просторима", поручио је патријарх.

Након беседе, Вучић и Додик су запалили свеће у Храму. 

Литургији у Храму су присуствовали поред Вучића и Додика и председник Владе Србије Милош Вучевић, министар спољних послова Марко Ђурић и министар без портфеља Ненад Поповић.

Погледајте снимак:

Погледајте ОВДЕ како се човек крсти пред штандом СНС-а и ликом Александра Вучића

Извор: РТС / Косово Онлајн / Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА