Најновије

НЕЗАУСТАВЉИВИ: Руси преузели контролу над делом Волчанска - ослобођено и место Бугроватка

Руске трупе преузеле су контролу над неким областима Волчанска, рекао је шеф администрације Харковске области Виталиј Ганчев.
Руски војник

Руски војник

"За сада, украјинске оружане снаге пружају отпор како у самом граду, тако и на прилазима са истока. Али у исто време, западни и северни део Волчанска већ контролишу руске трупе", казао је Ганчев за ТВ Први канал.

Према његовим речима, у блиској будућности руска група трупа "Север", која тренутно делује у северном правцу Харковске области, почеће да ослобађа село Липци.

Министарство одбране Русије у међувремену је потврдило да је групација "Север" ослободила још једно место у Харковској области. У питању је насеље Бугроватка.

Министарство додаје да су руске јединице групације "Север" пробиле украјинску одбрану и продрле дубоко у Харковску област. 

Код места Весјолоје, Волчанск и Липци уништена је жива сила и техника. У том региону Украјинци су изгубили 135 војника, а код места Старица, како се наводи у последњем извештају МО Русије, одбијен је контранапад 120. украјинске бригаде територијалне одбране. 

Начелник Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Кирил Буданов рекао је за "Њујорк тајмс", да се ситуација у Харкову "сваког часа приближава критичној".

"Ситуација је на ивици. Сваког сата постаје критичнија", пожалио се Буданов.

Украјински генерал-потпуковник сматра да руске снаге нападају североисток како би приморале Украјину да укључи у борбу ионако танке резерве украјинских војника и одврати их од борби на другим местима.

"Кијеву ће бити тешко да преусмери тамо додатне јединице, пошто су оне заузете у другим областима", оценио је.

Руска војска већ неколико дана активно напредује у области Харкова, па је тако Министарство одбране 12. маја објавило ослобађање насеља Борисовка, Огурцово, Плетеневка, Пилнаја и Стрелечја, а дан касније да су ослобођена и насеља Гатишје, Красноје, Мороховец и Олејниково.

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА