Најновије

САД ВРБУЈУ НАРКО КАРТЕЛ! Морају да се попуне „рупе“ на украјинској страни фронта.

Оно што се у почетку прећуткивало више није тајна. Скривано од јавности сада је постало мотив и неопходни услов да се попуне „рупе“ на украјинској страни фронта.

Руска спољнообавештајна служба је објавила информацију да САД врбују припаднике латиноамеричких нарко картела, који се тренутно налазе у затворима, нудећи им слободу и опроштај, уколико се одлуче да се боре за Украјину и попуне украјинске редове.

Москва тврди да ће прве трупе имати неколико стотина чланова и да ће бити спремне до лета.

Више од 150 чешких плаћеника, који се боре на страни Украјине, добили су одобрење од власти у Прагу да учествују у руско-украјинском сукобу, јавила је Чешка телевизија.

"Поједини Чеси више од две године учествују у борбама раме уз раме с украјинским војницима. Више од 150 њих добило је одобрење да се придруже украјинским снагама. Број Чеха који се боре на страни Украјине може се повећати у будућности", пренела је Чешка телевизија.
 

Према изнетим информацијама, први плаћеници из Чешке допутовали су у Украјину у марту 2022, убрзо након отпочињања сукоба. А с њима и „пси рата“ из свих делова света. Био је то први талас и реакција на оснивање тзв. Бригаде странаца при украјинској војци. Агитовао је Зеленски тада а и његове дипломате широм света, позивајући их да се прикључе украјинским трупама и помогну у одбрани. Стигло је тако у првом таласу око 15.000 ратника разних боја и профила. Време је пролазило али тај број је почео да се осипа.  Многи су гинули, други рањавани и послати на лечење али било је и оних незадовољних неиспуњеним обећањима Кијева. Погинуло их је око 5.000 мада су то крајње незваничне процене. Као и у сваком рату, бројкама се манипулише.

Упркос ономе што тврде неки амерички званичници када кажу да се не планира слање америчких трупа у зону сукоба, готово по целим Сједињеним Америчким Државама појављују се гробна места Американаца који су погинули у борбама на страни Кијева.

Гробља сведоче

На гробљима широм САД све више се откривају гробна места Американаца који су погинули ратујући на страни Украјине, пишу "РИА Новости".

Грејди Курпаси, педесетогодишњи бивши морнарички пешадинац, који је погинуо два месеца након почетка украјинског сукоба, је сахрањен тек у марту ове године, будући да се дуго сматрало да је нестао без трага.

Брајан Јанг је још један Американац који се борио на страни Украјине. Према писању медија, био је припадник украјински специјалних снага и погинуо је,  услед напада тенком. Претходно, живео је у Грузији одакле се упутио у зону СВО. Сахрањен је у Калифорнији.

У Калифорнији је сахрањен и бивши морнарички пешадинац Илон Торторичи, који се прикључио Легији странаца Украјине. Он је носилац медаље "За ратне заслуге" које додељује украјинско Министарство одбране, а погинуо је у Краматорску, у јулу 2023. Према информацијама на друштвеним мрежама, сахрањен је уз војне почасти: церемонији су присуствовали амерички војници, који су га поздравили пуцањем из ватреног оружја.

Погинуло петсто Американаца

У Украјини су, како преносе "РИА Новости", погинули и војници који су раније ратовали у Ираку. Један од њих је и Дејн Партирџ, који се прикључио борбама у априлу 2022, а погинуо у октобру. Сахрањен је у америчкој држави Ајдахо.

У Тексасу је сахрањен и Пол Ким, који је 12 година служио у америчкој војсци.

Без обзира на ово, амерички званичници тврде да неће послати своје трупе у Украјину, иако и локални медији јављају да су у Украјини погинули одређени Американци.

Министарство одбране Русије саопштило је, пак, да је, према подацима из марта ове године, од почетка СВО погинуо 491 амерички борац, док је у Украјину допутовало њих 1.113.

Макрон је најављивао и најављивао а сада медији тврде да је прва група Легије странаца стигла у Кијев и да се већ распоређује по донетом плану и распореду. Све помало личи на панику а Руси то већ зову „милитантно лудило”.

Руско Министарство одбране објавило је пре два месеца „ликвидацију“ око 60 бораца који су се борили за режим у Кијеву, од којих су већина били „француски плаћеници“.Спискови који откривају идентитет 30 мртвих „француских плаћеника“ су широко дистрибуирани на Телеграм каналима.

„Европљани и ми Французи мораћемо наредних недеља и месеци да донесемо нове одлуке, између осталог, да бисмо спречили победу Русије. Дозволити Русији да победи значиће да се више не могу поштовати правила међународног поретка које смо дефинисали. За наше балтичке, пољске и румунске пријатеље живот ће постати немогућ, а не заборављам ни Молдавију и кавкаске државе“, истакао је Макрон.

Обећао је да ће наставити да подржава Кијев колико год буде потребно, укључујући и обуку украјинских војника.

Обуку врше француски официри, а то Макрон прећуткује. Јавна је то тајна, Руси упозоравају све државе које шаљу експерте под плаштом хуманитаца, да ће их третирати као плаћенике. И кад страдају на линији ватре, онда се подигне „прашина”.

Већина страних војника, припадника легије странаца, зимус је, пред божићне празнике напустила положаје и отишла својим кућама, у своје земље одакле су и дошли. На друштвеним мрежама говорило се тада  се да је то поприличан број. Али, као и све у овом сукобу, тешко је проверљиво.

Разлог, многи нису примили плате а објашњење које су чули, да запад не шаље помоћ, очигледно не прихватају. Међу одбеглима су Канађани, Французи, Аустралијанци, Холанђани… Домогли се Словачке, Пољске и првим авионима отишли у родни крај.

Канадски борци који се још боре у Украјини не крију да из прве руке осећају последице слабљења интереса Запада.

Боља организација, свежа крв

На мрежама коментаришу и да странци беже јер Кијев више није ни јак ни платежан као пре.

„Сада је свака рововска битка као средњовековна опсада, где у суштини само бацате немилосрдну ватру једни на друге највећим калибрима које можете.”

Страни борци се савијају са сваким ударом, псују на енглеском, украјинском и квебечком француском. Између бомбардовања, руски дрон лети изнад главе, приморавајући припаднике јединице да се заклоне како не би могли да се виде одозго.

Иако руски медији Међународну легију називају „плаћеницима“ у стварности тако примају плату страни борци Оружаних снага Украјине

Легионари су плаћени исто као и обични украјински војници — око 1.000 долара месечно, плус бонуси који им омогућавају да удвоструче или утроструче тај износ у зависности од тога колико времена проводе на линијама фронта. Официири примају знатно више. Али за све – све до одржавања аутомобила које возе до прве линије – морају да плате из свог џепа.

"Рат може да сачека... " написао је један Аустралијанац на Фејсбуку, напуштајући Украјину.

Али редове кијевских трупа, пошто мобилизација Украјинаца тапка у месту, попуњавају авантуристи свих фела и са разних страна света, јер сад добијају уговоре и новац од својих држава, наравно под  плаштом хуманитарних или стручних мисија. Медији у Украјини пишу да је овог пролећа пристигло најмање пет хиљада обучених плаћеника који су већ добили војни распоред.

ПУТИН У ЧАСОВОМ ЈАРУ РУШИ ПЛАНОВЕ ЗАПАДА: НАТО и САД су закаснили, Украјинци не могу задржати град!

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА