Најновије

Министар унутрашњих послова ФБиХ прети: Спремамо се за сукоб са Србима, нећемо да чекамо

Министар полиције ФБиХ Рамо Исак организовао је скуп "Домовина те зове" на Сметовима код Зенице, на којем је говорио ратни командант муслиманских снага тзв. Армије РБиХ, док су се вијориле ратне заставе те армије РБиХ.

Иступи министра унутрашњих послова ФБиХ Раме Исака све су радикалнији, узнемирyју јавност и постају претња по безбедност БиХ, изјавио је декан Факултета безбедносних наука Универзитета у Бањалуци Предраг Ћеранић.

Ћеранић је ово рекао након што је Исак организовао је скуп "Домовина те зове" на Сметовима код Зенице, на којем је говорио ратни командант муслиманских снага тзв. Армије РБиХ, док су се вијориле ратне заставе муслиманских снага из рата 1992-1995, истичући да све почиње од речи.

Исак je "тражио подршку у борби против рушилачких елемената", како је окарактерисао руководство Републике Српске. 

"Ми нисмо за рат и дошли смо овде да то поручимо, али и да поручимо да у овој држави има довољно патриота, не дао Бог, ако се деси рат, да ову државу можемо да бранимо. Не желимо рат, али државу не дамо и нико нам државу узети неће", казао је Исак, додајући:

"Тренутни оперативни подаци кажу да неће доћи до сукоба, али ми се спремамо, ми нећемо да чекамо. Спремни смо да одговоримо ако буде потребе, али нормално, не желимо рат. Они који желе рат нека је (БиХ) напусте", поручио је Федерални министар унутрашњих послова.

Узнемирујуће је и само присуство, а не учешће Сефера Халиловића који је бивши генерал и командант тзв. Армије Републике Босне и Херцеговине за време рата, који је био оптужен за ратне злочине пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију у Хагу. 

Сефер Халиловић је са скупа поручио како није истина да они не би имали "одговор на покушаје дељења БиХ, уколико Срби буду инсистурали на томе".

Халиловић је био први командант, односно за начелник Главног штаба такозване Армије РБиХ и ту функцију је обављао до 1993. године. За његове заменике именовани су Јован Дивјак и Стјепан Шибер.

Ћеранић је нагласио да, уместо да својим изјавама доприноси стабилности и јавном реду и миру и безбедности грађана, Исак се понаша као да је у јеку предизборне кампање где је најважније код бирача остварити политичке поене по било коју цену, чак и оваквим ратнохушкачким изјавама.

"Ако би уследили неки инциденти или не дај Боже неки негативан развој догађаја, онда не могу бити изузети од одговорности они који су досипали уље на ватру, дизали етничке тензије, а поготово што функција министра унутрашњих послова изискује сасвим другачије изјаве и понашање", напоменуо је Ћеранић.

Он је истакао да из Републике Српске нико не позива на рат и не шаље радикалне, претеће и узнемиравајуће поруке.

Ћеранић је рекао да разуме зашто се у изборној години поједини политичари не понашају сходно високим дужностима на којима су, него краткорочним политичким плановима и амбицијама, али и да исто тако постоје важнији и виши циљеви као што су мир, безбедност и стабилност.

Указао је да је поражавајуће да је на скупу код Зенице био велики број младих људи који су носили ратне заставе тзв. Армије БиХ и многе подсећали на жртве протеклог рата.

"Оно што је у Дејтонском споразуму названо трагичним сукобом код нас се представља као нешто што би требало да се понови, као друго полувреме по речима председника СДА Бакира Изетбеговића, и све то није добро. Ратни генерали који би да заврше оно што нису успели у рату, да реализују ратне циљеве, заиста су немилосрдни, јер се и то не може реализовати без патње и жртава управо тих младих", сматра Ћеранић.

Према његовим речима, међународна заједница је већ реаговала након што је Исак приредио дочек људима из специјалне јединице и директору Федералне управе полиције након ослобађања из притвора, након што су ухапшени у акцији "Блек тај два", те да се нада да би требало да поново реагују након његових иступа и изјава о рововима.

Ћеранић је упитао против кога ће то да се бори Рамо Исак, да ли против Тужилаштва и Суда БиХ који воде поступак против његових најближих сарадника.

"Према томе, уместо да се критички осврне на рад Министарства и улоге појединаца у Министарству које заступа, Рамо Исак излази на сасвим други терен који је свима у БиХ добро познат, а то је терен ратнохушкачких изјава и припрема за нешто што верујем нико у БиХ не жели, ни млади, нити пензионери. Толико је повика и критика на власт да млади одлазе, а таквим порукама које су се чуле на Сметовима одлазак младих биће само убрзан", навео је Ћеранић.

Жестока расправа у „Утиску недеље“: Стефановић – да сте имали часне намере изашли бисте на изборе у децембру, Манојловић му одбрусио

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА