Најновије

ИМА ЛИ ШАНСЕ: Да ли се тзв. Косову затварају врата Савета Европе?

Неколико држава чланица Савета Европе, укључујући Немачку и Француску, наводно се спрема да блокира гласање о приступању тзв. Косова у мају.

Председник Европске иницијативе за стабилност Гералд Кнаус рекао је да се неколико држава чланица Савета Европе спрема да блокира гласање за пријем тзв. Косова у ту међународну институцију на Комитету министара, наводећи да су међу њима и две земље савезнице тзв. Косова - Француска и Немачка.

"Тренутно неколико држава чланица Савета Европе, укључујући Немачку и Француску, спрема се да блокира гласање о приступању Косова у мају, игноришући снажну препоруку Парламентарне скупштине Савета Европе у априлу", навео је Кнаус на друштвеној мрежи "Икс".

Кнаус подсећа да су француски председник Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц позвали тзв. косовског премијера Албина Куртија да предузме опипљиве кораке ка формирању Заједнице српских општина као услов за чланство у Савету Европе.

Кнаус каже да ту одлуку прати кампања председника Србије Александра Вучића укључујући и, како наводи, Вучићев лични апел француском председнику Макрону да не дозволи гласање, као и то што је Србија опредељена да купи 12 француских борбених авиона "рафал".

"На своју 75. годишњицу, Савет Европе је подељен око фундаменталног питања: да ли су правне оцене и гласови у ПССЕ битни? Да ли је чланство по мери заслуга или је само политичко", додаје, између осталог, Кнаус.

Кнаус указује и да је тзв. косовски премијер Албин Курти изразио своју одлучност да се залаже за истополне грађанске заједнице у контексту приступања Савету Европе.

РУСКО РАКЕТИРАЊЕ ЊУЈОРКА: Детонација, па прах после експлозије (ВИДЕО)

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА