Најновије

ЗЕЛЕНСКОМ ДАНАС ИСТЕКАО МАНДАТ: Да ли је и даље легитимни председник Украјине?

Осетљиво стање своје позиције осећа и Владимир Зеленски, тврди данас руска Спољнообавештајна служба, додајући да због тога украјински председник очајнички покушава да се реши непоузданих људи.

Мандат председника Украјине Владимира Зеленског истекао је данас, 20. маја, што значи да је Зеленски престао да буде легитимни шеф државе.

Осетљиво стање своје позиције осећа и Владимир Зеленски, тврди данас руска Спољнообавештајна служба, додајући да због тога украјински председник очајнички покушава да се реши непоузданих људи. "Економист" преноси да је расположење јавности у Кијеву све нервозније, док његови противници сматрају да његов монопол власти није више одржив. 

Председнички избори у Украјини требало је да буду одржани 31. марта, а инаугурација новог председника, да су избори били одржани, требала би да буде у мају. Ипак, Зеленски је одложио изборе због војног стања и свеопште мобилизације, наводећи да стога треба ставити тачку на ово питање. 

Ипак, према писању британског "Економиста", неки од његових противника чекају 21. мај како би саопштили да је Зеленски изгубио политички ауторитет председника Украјине.

Са овим се слаже и Кремљ.

"Судбина Зеленског је унапред одређена, многи ће довести у питање његов легитимитет", изјавио је у априлу портпарол председника Русије Дмитриј Песков, док је белоруски лидер Александар Лукашенко поручио да није сигурно да ли би у будућности били легитимни мировни споразуми које би Зеленски могао да потпише.

Осим брига о "противкандидатима", Зеленски се, како показују последњи подаци руске службе, суочава и са лошим рејтингом у јавности, који је у паду већ више месеци, а сада на нивоу од испод 20 одсто.

"У војсци се спроводе чистке великих размера, у влади, руководству Службе безбедности Украјине и Савету за националну безбедност и одбрану Украјине. Обузет страхом за свој живот, Зеленски је покренуо широку медијску кампању разоткривајући очигледно измишљену заверу руководства Службе државне безбедности Украјине да се убије шеф државе", наводи се у саопштењу руске службе.

Катастрофални пад рејтинга Зеленског брине и Запад и то посебно након усвајања закона о мобилизацији, тврди Москва, објаснивши да је то разлог због којег Запад саветује Зеленском да настави да плаши народ "неизбежним масовним репресијама", у случају да Украјина буде побеђена.

"Ниво подршке Владимиру Зеленском пао је на 17 одсто. Преко 70 одсто становништва не верује свим украјинским медијима, а око 90 одсто би желело да напусти земљу. Ништа боље није ни у војсци. Чак и међу војницима Оружаних снага Украјине, који подлежу непрестаној идеолошкој индоктринацији, популарност Зеленског не прелази 20 одсто", истиче се у саопштењу.

АМЕРИКА ПРИЗНАЛА ПОРАЗ! Креће повлачење војске: До ового датума све...

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube

Oops, an error occurred! Code: 2024052014214246b87f95