Најновије

БАЈДЕН ПРИЗНАО: Израел користио америчко оружје за убијање цивила у Гази

Уколико израелске снаге изврше инвазију на Рафу, САД неће слати одређено оружје, саопштио је председник САД.

Амерички председник Џозеф Бајден први пут је јавно упозорио да ће САД обуставити испоруку одређеног оружја Израелу, уколико израелске снаге изврше велику инвазију на град Рафу на југу Појаса Газе.

Бајден је у интервјуу за Си-Ен-Ен признао да је Израел користио америчко оружје за убијање цивила у Појасу Газе.

Бајден је рекао да ће САД наставити да испоручују Израелу одбрамбено оружје, укључујући и систем противваздушне одбране "Гвоздена купола" да би, како је навео, одговорио на нападе са Блиског истока.

Председник САД је, међутим, нагласио да Вашингтон неће испоручивати Израелу бомбе и артиљеријске гранате.

Неименовани амерички званичник рекао је за Ројтерс да су САД пажљиво прегледале испоруку оружја које би се могло користити у израелском нападу на Рафу и да су паузирале пошиљку која се састоји од 1.800 бомби од 907 килограма и 1.700 бомби од 226 килограма.

Израел је ове седмице напао Рафу, где је више од милион Палестинаца нашло уточиште од сукоба у другим деловима Појаса Газе, а Тел Авив је саопштио да је реч о "ограниченој операцији".

Израелци разочарани
Амбасадор Израела при Уједињеним нацијама Гилад Ердан изјавио је да је његова влада разочарана због обуставе испорука америчких бомби Израелу.

"То је врло разочаравајућа одлука, чак фрустрирајућа," рекао је амбасадор Ердан за вести Канала 12 и додао да не мисли да та одлука указује на шири прекид америчке помоћи Израелу, преноси "Тајмс оф Израел".

Ердан је оценио да ова одлука проистиче из политичког притиска Конгреса на администрацију председника Бајдена, из протеста на универзитетским кампусима широм САД и предстојећих председничких избора у САД-у.

Он је предочио да је председник САД Џозеф Бајден истовремено позивао људе да се сете да је рат почео нападом Хамаса на Израел, док истовремено задржава "средства намењена уништењу Хамаса".

"Не можете добити рат ако не дозволите Израелу да га добије", рекао је Ердан.

У међувремену, према извештају портала "Аксиос", високи израелски званичници упозорили су своје америчке колеге да би одлука Бајденове администрације да паузира неке испоруке оружја Израелу могла угрозити текуће преговоре о ослобађању талаца.

ЏОНСОН ИЗНЕО ШОКАНТНА САЗНАЊА: Запад продаје украјинску децу,..

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube

Oops, an error occurred! Code: 20240520145800a41d6c73