Најновије

НЕШТО СЕ КУВА У УКРАЈИНИ! Орбан и Зеленски се чули дан уочи доласка Сија у Будимпешту!

Мађарски премијер Виктор Орбан и украјински председник Володимир Зеленски имали су телефонски разговор у среду, уочи доласка кинеског председника Си Ђинпинга у Будмипешту у четвртак.

То је потврдио и Берталан Хаваси, шеф Орбанове службе за штампу, агенцији МТИ.  У раговору су, како се наводи, размотрени сви важни елементи односа Мађарске и Украјине. Главни предмет преговора било је питање рата и мира, открио је Хаваси.

Орбан је потврдио да је Мађарска спремна да допринесе свим иницијативама и напорима који воде ка миру, додао је званичник. Он је такође рекао да су се Виктор Орбан и Владимир Зеленски сложили да се ове билатералне консултације наставе.

Односи између Виктора Орбана и Володимира Зеленског нису увек били срдачни, јер се Мађарска противила испоруци оружја зараћеној суседној земљи, са којом Будимпешта има неслагања око права етничких Мађара у Украјини.

Будимпешта је често износила примедбе и одуговлачила са доношењем одлука Европске уније у вези са Украјином, избегавајући, на пример, да да сагласност за отварање преговора о приступању ЕУ са Кијевом. Међутим, разговор Орбана и Зеленског долази уочи посете кинеског лидера Си Ђинпинга Мађарској у четвртак. Тема Украјине појавиће се на дневном реду разговора Орбана и Сија, с обзиром да Кина жели да буде промотер мира и да је позвана на самит за мир који Украјина организује у јуну заједно са Швајцарском.

ДАЛЕКО ОД ОЧИЈУ И СРЦА: Залужни отпуштен из војне службе, постављен за амбасадора у Лондону

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube

Oops, an error occurred! Code: 202405201419279d278976