Најновије

АЛАРМАНТНО: Срби као народ изумиру - 35% испод потребе просте репродукције!

БЕОГРАД – Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања саопштило је данас да је стопа рађања у Србији 35 одсто испод потребе просте репродукције становништва.
Срби и Српкиње - срамота! (Фото: Cute Babies Blog)

Срби и Српкиње - срамота! (Фото: Cute Babies Blog)

„То значи да би следећа генерација жена била за једну трећину мања по броју у односу на садашњу. Са стопом фертилитета (број живорођене деце по жени) од 1,4, Србија је испод европског просека, који износи 1,6 деце по жени”, пише у одговору Министарства на посланичко питање посланика у Скупштини Србије Александра Чотрића (СПО).
Прочитајте још:ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ: Студенти не воле кондоме, сваки четврти има полну болест
Чотрић је тражио обавештење о томе какве је резултате дала Стратегија Владе Србије за подстицање рађања, из 2008. године. У одговору који је потписао министар Александар Вулин, наводи се да Србија, „поред тога што има ниво фертилитета међу најнижима у Европи, односно има негативан природни прираштај, Србија је и емиграциона земља”.
„Миграциони салдо се у времену од 2008-2010. године процењује на нивоу од 15.000 годишње”, пише у одговору.
Министарство наводи да „право на накнаду зараде просечно месечно остварује око 38.000 запослених породиља, а буџет за исплату накнаде зараде за текућу годину износи око 26,7 милијарди динара”. За исплату родитељског додатка у 2014. години дато је 6,8 милијарди динара, а априла ове године право на ту надокнаду је имало 59.976 корисника, са 61.424 деце. Чак и када би се одмах обезбедили максимални услови за рађање и родитељство, значајне промене демографске слике могле би се очекивати тек кроз више деценија, пише у саопштењу уз оцену да није реално очекивати промену у кратком року. Извор: Бета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА