Najnovije

Vojnici Islamske države zauzeli dva hrvatska naftna polja u Siriji

DAMASK - Pripadnici terorističike organizacije Islamska država (IS) okupirali su Mazrur i Jazal, dva naftna i gasna polja u Siriji koja su u vlasništvu hrvatske kompanije Ina, tvrdi Jutarnji list.
Ilustracija (Foto: Jutarnji list)

Ilustracija (Foto: Jutarnji list)

Još nema informacija koliko dugo džihadisti ova polja drže pod svojom kontrolom. Ova polja se nalaze u sklopu naftno-gasnog bloka Hayan ukupne površine oko 4.500 kvadratnih kilometara. Blok je smešten u pustinji u središnjem delu Sirije, oko 250 kilometara od Damaska. Pripadnici IS-a za sada nisu uspostavili proizvodnju na dva Inina polja, tvrdi Jutarnji list. Kako tvrde sagovornici hrvatskog lista, na tom području vlada potpuni haos i osim pripadnika IS-a krstare i druge naoružane bande koje upadaju na naftna postrojenja pa se situacija menja iz dana u dan i teško je uvek precizirati ko u kojem trenutku drži koje polje. Ostala četiri polja u sklopu bloka Hayan su navodno pod kontrolom sirijske državne kompanije Hayan Petroleum Kompani, koja na tim poljima i dalje obavlja proizvodnju nafte i plina. U sirijski projekt Ina je uložila oko milijardu dolara, a sada se deo te opreme nalazi u rukama džihadista. Severozapadno od bloka Hayan, u provinciji Hma, Ina ima i blok Aphamia koje je tek u istražnoj fazi i tamo nema nikakve proizvodnje.
Pročitajte još:  (FOTO / UZNEMIRUJUĆE) Prvi školski dan u Donjecku – bombardovana škola!(VIDEO) Pogledajte žestoke borbe oko Donjecka!
Ina već više od dve godine nema nadzor nad svoja dva sirijska bloka nakon što se zbog “više sile” kompanija povukla sa tog područja. Nakon što je 2012. godine Vlada Hrvatske uvela sankcije Siriji, Ina se povukla iz te zemlje, a njene blokove preuzela je sirijska državna kompanija Hayan Petroleum Kompani. Nakon odlaska iz Sirije navodilo se kako će se Ina vratiti nakon sređivanja situacije, ali stanje u toj zemlji u protekle dve godine se dodatno zakomplikovalo. Izvor: Jutarnji list

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA