Najnovije

Đurić: UNMIK da dodatno ohrabri Kfor i Euleks

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić zatražio je danas od šefa misije UN na KiM (UNMIK) Farida Zarifa da dodatno ohrabri Kfor, Euleks i prištinske vlasti kako bi osigurali bezbednost Srba u pokrajini.
Marko Đurić (Foto: JuTjub Skrinšot)

Marko Đurić (Foto: JuTjub Skrinšot)

Đurić je, posle sastanka sa Zarifom, rekao novinarima da incidenti do kojih je došlo posle utakmice Srbije i Albanije u Beogradu - i na KIM nad Srbima, i nad Albancima u ostalim delovima Srbije zaslužuju svaku osudu. "Incidenti koji su se dešavali su dobili osudu svih relevantnih institucija Srbije - i incidenti nad srpskin narodom na KIM i incidenti koje smo videli na drugim delovima naše teritorije gde su napadnuti privredni objekti Albanaca koji su pošteni, vredni i lojalni građani Srbije", rekao je on. Đurić je istakao i da Albanci zaslužuju da njihova imovina bude bezbedna i da država Srbija sa svoje strane "radi i radiće sve da svi građani i njihova imovina budu zaštićeni". "Od pokrajinskih institucija i međunarodne zajednice i svih koji su odgovorni za bezbednost na KIM očekujemo da urade svoj deo posla... i to je nešto o čemu smo danas razgovarali", rekao je on.
Pročitajte još:„Kacinu je mesto u Hagu a ne u EU“!
Đurić je naveo da je preneo sagovorniku, s obzirom da Kfor, Euleks i OEBS funkcionišu pod okriljuem UN "naše očekivanje da dodatno ohrabri one koji su nadležni da obezbede sigurnost" Srbima. "Da bismo imali potpuno normalan život na KIM problem moramo da rešavamo sistemski i važno je da uhvatimo počinioce svih napada ali je isto tako važno da suštinski radimo na unapređenju i normalizaciji odnosa ma kako oni koji nas pravociraju želeli to da spreče", rekao je on. Prema njegovim rečima, oni koji provociraju i koji su režirali ove nevolje "ne žele da normalizujemo odnose s Albancima i ne žele da normalizujemo odnose Beograda i Prištine". "Nekome je u interesu da uvek ovde bude konflikata i da bude neko nenormalno stanje - e pa mi to ne želimo već želimo da živimo normalno sa svima", rekao je on. Direktor kancelariej za KiM je ponovio i da "i Srbi i Srbija neće biti uzrok problema", naglasivši da "mi želimo stabilnost". Posle incidenata na fudbalskoj utakmici Srbije i Albanije u Beogradu, kada je na stadion sleteo dron sa zastavom "velike Albanije" na području KiM na imovini Srba crtani su preteći grafiti. Istovremeno, u nekoliko gradova na području Vojvoidne, došlo je do paljevine i kamenovanja pekara čiji su vlasnici Albanci. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA