Najnovije

Povišena temperatura je siguran znak upale

Kako dolazi hladnije vreme tako se i broj respiratornih infekcija povećava. Sa njima raste i mogućnost komplikacija, koje lekari u službama opšte medicine ovih dana češće otkrivaju.
Foto: Ilustracija (BKnjuz.net)

Foto: Ilustracija (BKnjuz.net)

Prema rečima dr Miroljuba Žikića, iz beogradskog Doma zdravlja "Palilula", ove sezone upale pluća su najučestalije posledice prehlade, ređe prehladu prate stomačni problemi: - Neretko upale pluća otkrijemo tek kad pacijent posle nekoliko dana prehlade dođe u ordinaciju, sa temperaturom koja ne prolazi i kašljem koji je obično najviše prisutan tokom dana. Obično se radi o virusnim upalama pluća, koje pacijent ne može ni da prepozna jer su simptomi netipični, a ispoljava se tinjajućom temperaturom koja traje sedam dana ili duže, kašljem i malaksalošću. Većina bolesnika ovakvo stanje povezuje sa prehladom, koja i jeste bila okidač za zapaljenje u plućima. Ovakva stanja se ređe dešavaju kod dece mlađeg uzrasta, i na sreću nisu toliko teška da zahtevaju bolničko lečenje, već se uz adekvatnu antibiotsku terapiju leče za najviše dve nedelje. Stariji i hronični bolesnici su, međutim, u rizičnoj grupi, pa bi oni posebno trebalo da se čuvaju virusa i prehlade koja začas može da izazove teške posledice, kao što je pneumonija. Neophodno je da se pacijenti jave lekaru kada prehlada ne prolazi i pored utopljavanja, uzimanja dosta tečnosti, mirovanja od nekoliko dana, uzimanja vitaminskih napitaka, ili ukoliko bolesnik primeti da se i pored pridržavanja navedenih saveta njegove tegobe pojačavaju.
Pročitajte još:Možete da jedete koliko hoćete ali pazite koju hranuJogurt smanjuje rizik od dijabetesa
Upala pluća najčešće počinje slabošću, malaksalošću, povišenom ili visokom telesnom temperaturom, pojačanim, u početku suvim nadražajnim kašljem, a kasnije kašljem koji je praćen iskašljavanjem sluzavog ili gnojavog sekreta. Manje opasna komplikacija prehlade je dijareja koja nekad samo protutnji kroz organizam, dan ili dva, uz mučninu, što je prema rečima dr Žikića, kod nekih pacijenata uobičajena reakcija koja prati respiratornu infekciju. - Retke stolice mogu da se produže i na dve nedelje pogotovu kod onih koji su na terapiji antibioticima, a ne uzimaju probiotike, i imaju osetljiv stomak. Na sreću, ovakva stanja nisu urgentna, i regulišu se dijetalnom ishranom - objašnjava dr Žikić. Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA