Najnovije

Kako je hrabri “Knindža” rasplakao Duleta Savića?

BEOGRAD - Dušan Savić, legendarni golgeter Crvene zvezde, u svojoj bogatoj fudbalskoj karijeri odigrao je veliki broj mečeva, i uglavnom se seća lepih trenutaka. Međutim, za “Pravdu” otkriva detalj iz njegove karijere, kada se jednom divio hrabrosti “Delije” iz Knina, a drugi put plakao nad njegovom sudbinom.
Dule Savic

- Bio je 10. april, davne 1977. godine. Igrali smo utakmicu u Splitu protiv Hajduka. Navijači splićana (Torcida ) su na taj dan slavili dan NDH, a potrefilo se da je istog dana i pravoslavni Uskrs, tako da smo i mi slavili. Zahvaljujući našem hrišćanskom prazniku, savladali smo Hajduk 2:1. Međutim, tu nije poenta priče. Nešto drugo mi je ostalo urezano u sećanju. Izlazimo na teren, prolazimo pored tribine na kojoj je bila smeštena “Torcida”, nismo obraćali pažnju, na psovke, zvižduke, dobacivanja, već smo krenuli ka centru igrališta. S, druge strane stadiona, dočekali su nas aplauzi i pokliči Srbija, Srbija...! To su bile naše “Delije” iz Knina, Benkovca, okoline i drugih mesta Hrvatske. Otišli smo ispred njih i uzvratili im otpozdravom. Neposredno pred početak meča na teren je utrčao naš navijač sa srpskom zastavom u ruci i na centru igrališta istu sa dugačkom motkom “posadio” na centar terena. To je izazvalo erupciju oduševljenja na tribini gde su bili smešteni naši navijači, a, s druge strane taj gest je izazvao revolt kod navijača Hajduka. U tom trenutku trojica splitskih navijača, utrčavaju na teren i jure za “Delijom” iz Knina. Nije nam bilo svejedno, plašili smo se da ga ne rastrgnu, pa smo i mi zauzeli stav da mu stanemo u odbranu. Međutim, nije bilo potrebe, “Knindža” je uz pomoć motke “patosirao” svu trojicu Hrvata, i onako oduševljen, polako se vraćao na svoje mesto. Usledila je intervencija policije i “Knindža” je eksportovan prvim vozom za Knin. Ali tu se ne završava priča o hrabrom “Knindži”. On je na prvoj stanici iskočio iz voza i vratio se nazad ,i zaista ne znam, kako je uspeo da uđe na stadion, da bi na kraju utakmice uradio isti potez kao i pre početka utakmice. Divio sam se hrabrosti tog mladića – u dahu i sa ponosom kaže Dušan Savić.
Dušan Savić (Foto: Skrinšot)

Dušan Savić (Foto: Skrinšot)

Posle 15 i nešto više godina od ovog događaja, momak čijoj se hrabrosti divio, naterao je popularnom Duletu suze na oči. - Nakon poznatih događaja u Srpskoj Krajini, zove me jedan moj prijatelj, koji nažalost nije među živima, i moli me da mu obezbedim crveno – beli dres . Dolazi on sutradan na “Marakanu” u društvu jednog momka i kaže mi: “Dule, ovo je taj momak što trebaš da mu daš dres, on je taj što je u Splitu ojadu zabavio “Torcidu”. Sa zadovoljstvom sam mu poklonio dres, a “Knindža” zahvaljujući se na poklonu, u suzama reče: “Kuću su mi zapalili, sve mi uništili, odlazim u Kanadu, tako da mi je Zvezdin dres, jedino što imam. Nisam mogao da se suzdržim, suze su krenule, i čini mi se lile potocima. Rastali smo se u suzama, i svak je krenuo na svoju stranu. Često mi je u mislima. Voleo bih da ga ponovo sretnem. Nadam se da je uspeo da se snađe. – sa setom u glasu zaključio je Savić. Izvor: Pravda/Slobodan Milošević

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA