Najnovije

Srpkinja osvaja Holivud!

LOS ANĐELES - Srpska kompozitorka Matea Prljević, koja već neko vreme živi i radi u Los Anđelesu, nalazi se u timu kompozitora DŽefa Rusoa koji je radio muziku za seriju "Fargo"i koji je nominovan za nagradu Emi, koja je televizijski ekvivalent filmskoj nagradi Oskar.
Muzikom osvaja Holivud: Matea Prljević (mateamjuzik,com)

Muzikom osvaja Holivud: Matea Prljević (mateamjuzik,com)

Matea je posle završene srednje muzičke škole Kosta Manojlović u Zemunu na odseku za produkciju zvuka i klasičnu gitaru, profesionalno usavršavanje nastavila  na čuvenom univerzitetu  Berkli u Bostonu, na odseku za filmsku i televizijsku muziku  i dirigovanje. Po završetku Berklija Matea odlazi u Los Anđeles, centar filmske i TV industrije, grad u kojem nastavlja da uči i gradi karijeru kao kompozitor. Zahvaljujući dobro organizovanoj kancelariji Berkli koledža u Los Anđelesu Matea brzo i lako dobija najpre praksu, a zatim i profesionalni angažman. Asistiranje DŽefu Rusou na stvaranju muzike za seriju Fargo nije Matein prvi profesionalni angažman u Holivudu. Pre nego što je počela da radi sa DŽefom, ona je bila na praksi u kompaniji Rimout Kontrol Prodakšn poznatog kompozitora Hans Zimera (Gladijator, Kralj Lavova, 12 godina ropstva, Mračni Vitez, ...) a zatim u MICDI Prodakšns (Očajne domaćice...) gde je puno naučila i stekla poznanstva u industriji. Kao kompozitor Matea je radila na kratkom filmu "Ears of Cherry" u režiji Helen Điang. Film je nagrađivan i prikazan na mnogim festivalima, uključujući i Kanski. Matea za Pravdu kaže da joj je velika čast što je deo tima koji je nominovan za nagradu Emi i priznaje da sanja i Oskara. -San svakog kompozitora u filmskoj industriji je da bude nominovan i osvoji Oskara, pa se nadam da će se jednog dana i moje ime naći meću laureatima ovog najvećeg filmskog priznanja. Čast mi je što sam imala prilike da radim sa nekim od najvećih imena u okviru filmske i televizijske muzike a meću uzorima su mi svakako DŽejms Horner i Bil Konti. Kad već pominjem Kontija, interesantno je da je on autor kultne filmske teme iz "Rokija" koju sam kao dete slušala zajedno sa svojim starijim bratom i ne sanjajući da ću se jednog dana profesionalno baviti filmkom muzikom, kaže Matea.
Pročitajte još:Beležnica profesora Miškovića, prvi roman Ratka Dmitrovića
Matea Prljević otkriva da bi volela da sarađuje sa rediteljima poput Tima Bartona ili Alfonsa Kuarona ali takođe naglašava da joj je velika želja da radi muziku za neku srpsku TV seriju ili film. -Uvek bih rado prihvatila da radim muziku sa neku našu seriju ili film i nadam se da će takav poziv i uslediti, kaže Matea. Izvor: Pravda    

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA