Najnovije

Vučić: Od tri projekta biće prihvaćen bar jedan!

BERLIN - Srpski premijer Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo konferencijom o zapadnom Balkanu u Berlinu, organizovanoj na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, rekavši da su neki srpski predlozi naišli na odobravanje.
Vučić: Bilo je dobro (Foto: Skrinšot RTS)

Vučić: Bilo je dobro (Foto: Skrinšot RTS)

On je, u izjavi novinarima po završetku skupa kazao da su bila održana dva veoma dobra sastanka - plenarni i kasnije zajednička radna večera premijera, ministara inostranih poslova i privrede regiona, a da je Srbija na njemu izašla sa pret konkretnih predloga. "Mislim da su se sve stvari dopale našem domaćinu kancelarki Merkel. Jedna je odmah uvršćena i prihvaćena od Merkelove i svih učesnika, a reč je o ostvaranju asocijacije mladih, po uzoru na ono što su imale Češka i Poljska, i francuska i Nemačka", rekao je Vučić. Kako je rekao, dobro je prihvaćena i ideja za većom slobodom protoka robe, ljudi i usluga u celom regionu. Znali smo da je nemoguće u ovom trenutku napraviti punu carinsku uniju i to je neki zadatak za buduća vremena", objasnio je Vučić. Kada je reč o infrastrukturnim projektima, kako je kazao, vođena je borba, jer se svaka zemlja borila za svoje projekte, kao što se i srpska delegacija borila za svoju zemlju i one koji su nam najbliži u regionu, za ono što najviše koristi može da donese Srbiji. "Nismo bili sebični, razmišljali smo o svima", podvukao je on. Vučić je izrazio uverenje da će od tri projekta, koje je predstavio najmanje jedan biti prihvaćen, što će značiti da će imati veliku i široku podršku institucija EU u finansiranju. Premijer je kazao da ne zna koji će projekat biti izabran i preneo da je Merkelovoj izvadio kartu pokazujći projekte, te da misli da joj se dopao projekat pruge prema Crnoj Gori, ali i da je razumela važnost projekta Beograd-Sarajevo, koji bi išao preko Zvornika, Tuzle, Doboja. Vučić je rekao da misli da su neki drugi insistirali da se nama prihvati samo projekat autoputa Niš-Priština da bi za neke druge ostalo više novca, ali i da je to za nas važan projekat. Upitan šta misli o 12 milijardi evra koji, prema rečima šefa Evropske komisije Žoze Manuela Baroza čekaju u pretpristupnim fondovima za region, on je kazao da se za tu svotu može mnogo učiniti, ali da je to isto kao što smo dobili 1,5 milijardi evra na donatorskoj konferenciji.
Pročitajte još: Vlajki: U Srpskoj isti recept kao za Miloševića, ali spremaju stranu vojnu intervenciju!
Dalje je kazao da se razgovaralo i o krizi u Ukrajini i da je on držao poziciju Srbije, jer mora da vodi računa o interesima građana naše zemlje. "Nije mi lako, i nije mi sve prijatno, ali tu politiku smo osmišljavali, izglasali, za nju je narod u Srbiji. Moje je bilo da to objasnim i mislim da sam to učinio uspešno. Nije bilo pritisaka vezano za Ukrajinu", podvukao je on dodajući da smatra da je bilo čak i delimičnog razumevanja za naše stavove. A što se tiče dijaloga sa Prištinom on je poručio da ne postoje nikakvi problemi i da Beograd čeka samo izbor prištinske vlade da se razgovori nastave. Kada je reč o ciljevima do iduće konferencije o Balkanu on je izrazio nadu da će biti završen jedan od ovih infrastrukturnih projekata ili da će se bar krenuti u realizaciju. "Ali pored toga ostale su brojne reforme koje treba da uradimo. To je bila danas tema kako da napravimo konkurentniju Srbiju i sve ostale zemlje. Moramo mi to da uradimo, neće niko drugi to da uradi za nas. Oni će samo da vide i budu zadovoljni kao što su sa zakonom o radu, privatizaciji i stečaju, za koje kažu da stvaraju povoljniji privredni ambijent. Tako očekuju i da druge stavri uradimo hrabro, snažno i relativno brzo", zaključio je Vučić. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA