Najnovije

Vlada Ukrajine predložila učlanjenje u NATO!

KIJEV - Ukrajinska vlada predložiće Vrhovnoj radi (skupštini) da ukine vanblokovski status Ukrajine i obnovi kurs na učlanjenje u Severnoatlantski savez (NATO), izjavio je danas ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.
Hoće u NATO (Foto: JuTjub)

Hoće u NATO (Foto: JuTjub)

Jacenjuk je rekao da je to učinjeno u skladu sa odlukom Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO). Prema njegovim rečima, ukoliko bude usvojen predlog zakona, to će omogućiti Ukrajini da donosi odluke o članstvu u drugim ekonomskim, političkim ili vojnim savezima, koji ne protivreče glavnom cilju Ukrajine - učlanjenju u Evropsku uniju. Jacenjuk je, kako prenosi agencija Interfaks-Ukrajina, rekao da bi usvajanjem tog zakona Ukrajini bilo zabranjeno članstvo u poststovjetskim integrativnim savezima kao što su carinska ili evroazijska unija, koje, kako je rekao, po svojoj suštini nisu ništa drugo nego "Sovjetski savez koji se zove Ruska federacija". "Obraćamo se predsedniku Ukrajine (Petro Porošenko) i ukrajinskom parlamentu da razmotre zakon bez odlaganja, po hitnoj procedure, prema odluci SNBO", naglasio je predsednika ukrajinske vlade. Ukrajinska novinska agencija podseća da je Porošenko potpisao ukaz o raspuštanju parlamenta, zakazavši izbore za 26. oktobar, a da se mandate aktuelnog saziva prekida na dan kada nova skupština bude održavala konstitutivnu sednicu. Novo zasedanje aktuelnog saziva počeće 2. septembra, navodi Interfaks-Ukrajine. Rada je 2010. na predlog tadašnjeg predsednika Viktora Janukoviča usvojila zakon o principima unutrašnje i spoljne politike, kojim je proglašen vanblokovski status Ukrajine i isključen kurs ka evroatlantskoj integraciji zemlje.
Pročitajte još:
Zakon koji do sada važi, predviđa da osnovni princip spoljne politike bude da Ukrajina poštuje politiku nesvrstavanja u blokove, što znači da ne učestvuje u vojnopolitičkim savezima, već u modernizaciji i razvoju evropskog sistema kolektivne bezbednosti, nastavlja konstruktivnu saradnju sa NATO i drugim vojnopolitičkim blokovima povodom svih pitanjima od zajedničkog interesa. Agencija podseća da je prethodno kurs evroatlantske integracije, uz približavanje EU, bio proglašen 2005. po dolasku na funkciju šefa države Viktora Juščenka. Na svojoj stranici na "fejsbuku" ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov napisao je da ukoliko skupština odobri vladan predlog, Ukrajini se otvara put u NATO. "I to je vrlo ispravno! Samo oni bez pameti u sadašnjoj situaciji mogu da se protive takvom potezu!", naveo je Avakov. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA