Najnovije

Đurić: Briselski sporazum je najvažniji

BEOGRAD - Srbija danas ima više uticaja u južnoj pokrajini Kosovu i Metohiji nego što je imala pre godinu dana i manje nego što će imati za godinu dana, izjavio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ističući da je jako važno da se uradi sve što kao obaveza proističe iz Briselskog sporazuma.
Đurić: Briselski sporazum je prioritet (Foto:JuTjub)

Đurić: Briselski sporazum je prioritet (Foto:JuTjub)

"Nama je u interesu da se držimo Briselskog sporazuma zato što sada treba da usledi primena delova koji su za nas važni", rekao je Đurić gostujući na RTV Pink dodajući da je potrebno napraviti zajednicu srpskih opština, da ona ima što više ovlašćenja, kao i da predstavnici Srba uđu u pokrajinsku vladu. On je naveo da je kao posledica činjenice da su Srbi učestvovali na izborima za pokrajinsku skupštinu nezamislivo da se formira pokrajinska vlada bez učešća srpske liste. "Ta situacija daje nama veliku prednost u odnosu na prethodni period i bolju pregovaračku poziciju", rekao je Đurić. Prema njegovim rečima, to je potrebno da bi mogli da se rešavaju konkretni problemi građana, snabdevanje vodom, hranom, proizvodnja, ukidanje birokratskih prepreka... "Ništa od toga, pa ni pitanje bezbednosti nismo mogli da rešavamo dok nismo uzeli deo vlasti za srpsku zajednicu", rekao je Đurić.
Pročitajte još: Gej brakovi na mala vrata prošli u Skupštini Srbije
Upitan za poglavlje 35 koje još nije otvoreno, Đurić je rekao, da je preduslov za njegovo otvaranje da bude izrađen izveštaj o napretku u dosadašnjim pregovorima. "Jako je važno da uradimo sve što je naša obaveza proizašla iz Briselskog sporazuma, treba da predložimo statut, odnosno upravljački tim zajednice srpskih opština treba da predloži statut zajednice srpskih opština, da se se finalizuju dogovori u oblasti energetike, telekomunikacija ...", rekao je Đurić. On je dodao da će se nastojati u tome da se ispune sve obaveze. "Za nas je veoma važno da pitanje naših pregovora ne bude korišćeno kao metod pritiska na Srbiju po pitanju evrointegracija. Očekujemo da će svi razumeti koliko je važno da Srbija treba da normalizuje odnose sa južnom srpskom pokrajinom i da nastavi put ka Evropi. Na tome radimo", rekao je Đurić. Takođe je rekao da se mora učiniti sve da Srbi na Kosovu budu ekonomski nezavisni, kao i da se reše brojni imovinski problemi. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA