Najnovije

Evroskeptici ”Alternativa za Nemačku” uspeli da uđu u oba parlamenta

Hrišćansko-demokratska unija (CDU), kancelara Angele Merkel, pobedila je danas na izborima u Tiringiji, a Socijaldemokratska partija (SPD), vicekancelara Zigmara Gabrijela na izborima u Brandenburgu, pokazuju prvi rezultati glasanje u te dve pokrajine na kojima je evroskeptički raspoložena ”Alternativa za Nemačku” (AfD) ostvarila veliki uspeh i uspela da uđe u oba parlamenta.
Evroskeptici u parlamentu (Foto: Volkom,com)

Evroskeptici u parlamentu (Foto: Volkom,com)

CDU je, prema prvim rezultatima, dobila u Tiringiji 34 odsto, a Levica, nastala spajanjem naslednika bivših istočno-nemačkih komunista i WASG stranke skoro 28 odsto, SPD svega 12 odsto, „AfD”, kako ocenjuju mediji senzacionalnih nešto više od 10 odsto, a Zeleni 5,5 odsto. U Brandenburgu je SPD osvojila 32,5 odsto, CDU 22 odsto, Levica 19 odsto, Zeleni 6,5 odsto, a „AfD” čak 12 odsto glasova.
Pročitajte još:
„AfD” je, posle Saksonije, gde je pre par nedelja na izborima po prvi put išla u jedan nemački parlament, takođe, sa oko 10 odsto osvojenih glasova, uspela da uđe u parlamente još dve nemačke pokrajine. Kada je reč o „AfD” kojoj na septembarskim saveznim izborima „za dlaku” nije uspelo da uđe u Bundestag, a koja se, između ostalog zalaže za ukidanje evra i povratak nemačke marke, analitičari kažu da ova stranka „otima” glasove razočaranih konzervativaca i liberala. Bez obzira što nije zastupljena u Bundestagu, „AfD” je tema ozbiljnih političkih analiza. Muškarci sa izglancanim cipelama i svilenim maramama u reveru dobrih odela, stoje iza svog lidera Bernda Lukea, bivšeg dugogodišnjeg člana demohrišćana, kancelara Merkelove, univerziteskog profesora ekonomije i oca petoro dece. „AfD” je osnovana u aprilu lane i to je, zapravo, partija muškaraca, pošto oni čine 86 odsto članstva. Ovoj partiji se prebacuje opasna igra sa nostalgijom, „pecanje” u desnim vodama, populizam, želja da zaradi političke poene na pogrešnim temama, apokaliptički scenariji po imovinu i štedne uloge Nemaca... „Ako evro propadne, Evropa neće propasti”, tvrdi Luke, navodeći da se EU raspada, „pod evrom”, na siromašni jug i privredno uspešni sever i da vlada kancelara Merklove pogrešno kaže da njenoj poliltici nema alternative. Izvor: Fakti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA