Najnovije

SAD nezadovoljne namerom Švajcarske da pozove Snoudena da svedoči protiv NSA

Američki časopis Foreign Policy objavio je izjavu predsednika odbora Predstavničkog doma SAD za unutrašnju bezbednost – Majkla Mekkola, kongresmena iz Teksasa – kojom je osudio nameru Švajcarske da Edvardu Snoudenu da politički azil da bi mogao da svedoči protiv elektronske špijunaže svoje zemlje (NSA).
Snouden (Foto: Globalresearchreport.com)

Snouden (Foto: Globalresearchreport.com)

„Snouden je izdajnik i mora da bude izručen SAD da bi mu se sudilo. Ne smemo da dozvolimo da on trguje izvorima i metodima rada naše obaveštajne zajednice, imajući bezbedno utočište u drugim zemljama” – naglasio je Mekkol. Dodao je da su tajne informacije i podaci koje je Snouden razotkrio već naneli „nemerljivu štetu nacionalnoj bezbednosti” i da su SAD od delovanja bivšeg saradnika CIA i NSA već imale štetu koja se meri milijardama dolara.
Pročitajte još:
Mekkol je istovremeno izrazio nadu da će se Snouden vratiti u SAD i pokušati da se opravda pred sudom. Federalno tužilaštvo Švajcarske najavilo je da je spremno da Snoudenu garantuje da neće biti izručen ni SAD ni bilo kojoj drugoj zemlji, osim eventualno u slučaju da to iziskuju „vrhunske državne obaveze”. Snouden bi imao zaštitu i za slučaj svedočenja u švajcarskom parlamentu. Zvanični Bern američke optužbe protiv njega smatra „pretežno političkim”. Snoudenova predstavnica DŽeselin Radak izjavila je da bi on – ukoliko mu bude realno obezbeđena bezbednost, računajući i zaštitu od američkih specijalnih službi – mogao da otputuje u Švajcarsku. Naglasila je da on nudi trampu: iskaz u zamenu za zaštitu. Izvor: Fakti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA