Najnovije

Linta za otvaranje dva srpska konzulata u Kninu i Glini

BEOGRAD - Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta pozdravio je danas izjavu prve potpredsednice vlade i šefice hrvatske diplomatije Vesne Pusić da Srbija treba što pre da imenuje ambasadora u Hrvatskoj.
Miodrag Linta, Koalicija udruženja izbeglica (Foto: Jutjub)

Miodrag Linta, Koalicija udruženja izbeglica (Foto: Jutjub)

Linta, pored toga, predlaže Ministarstvu spoljnih poslova Srbije da podnese inicijativu Hrvatskoj da se otvore dva srpska konzulata u Kninu i Glini. Na taj način Srbi sa područja Dalmacije, Like, Korduna i Banije mogli bi lakše da rešavaju imovinske i brojne druge probleme, saopštilo je to udruženje. "Smatramo da je inicijativa o povećanom konzularnom prisustvu Srbije u Hrvatskoj u skladu sa međunarodnm konvencijama i da je Hrvatska neće odbiti", istakao je Linta. On je pozdravio i izjavu Pusećeve da bi bilo poželjno da se pokrene rad mešovitih komisija. Linta je podsetio da između Srbije i Hrvatske postoji šest mešovith komisija i radnih grupa: za ratne zločine, nestala lica, zaštitu nacionalnih manjina, penzije, povratak kulturnih dobara i granice.
Pročitajte još:Vučić: Niko ne sme da ugrožava paradu!POSLEDNJA VEST: Policija zabranila skup Obraza!
Tokom ove godine nije održan sastanak nijedne od pomenutih šest komisija, a komisija za zaštitu nacionalnih manjina održala je svoj poslednji sastanak još pre tri godine, u septembru 2011. godine u Šidu, naveo je Linta. Jugoslovensko-hrvatska komisija, koja je osnovana na temelju Sporazuma o normalizaciji odnosa između SR Jugoslavije i Republike Hrvatske iz avgusta 1996. godine, održala je do početka bombardovanja Jugoslavije 1999. godine 13 sastanaka i od tada do danas komisija više nije održala nijedan sastanak. Zadatak pomenute komisije jeste da pripremi nacrt Sporazuma o naknadi štete za svu uništenu, nestalu i oštećenu imovinu. Linta predlaže da se u što kraćem roku obnovi rad pomenute komisije, kao i da se osnuje srpsko-hrvatska mešovita komisija za sprovođenje Aneksa G Bečkog sporazuma o sukcesiji "Privatna svojina i stečena prava" kojim se štite prava oštećenih građana i pravnih lica koja su imali na dan 31. decembra 1990. godine, navedeno je u saopštenju. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA