Najnovije

KAMERON: NATO će braniti Istočnu Evropu!

NJUPORT - U velškom gradu NJuportu jutros je počeo drugi dan samita NATO na kome bi trebalo da se donesu ključne odluke o formiranju udarne jedinice za brzo reagovanje NATO i o proširenju evropskih i američkih sankcija Rusiji.
Braniće Evropu: Dejvid Kameron (Foto: JuTjub)

Braniće Evropu: Dejvid Kameron (Foto: JuTjub)

- Danas imamo mnogo posla, saopštio je generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen u uvodnom govoru učesnicima samita i istakao da ne treba sumnjati u rešenost Alijanse da brani sve svoje članice. Britanski premijer Dejvid Kameron, koji je domaćin skupa, je rekao da je Britanija spremna da odvoji 3500 vojnika za novu udarnu jedinicu NATO za brzo reagovanje, čije je osnivanje ranije najavio Rasmusen. - Moramo da stvorimo nove kapacitete kako bismo svim našim ljudima osigurali bezbednost i uverili istočnoevropske partnere da će ih NATO braniti, rekao je on, optužujući Rusiju da slanjem trupa u Ukrajinu ugrožava mir u Evropi.
Pročitajte još:

DRAMATIČNO: Poljska ulazi u rat sa Rusijom?!

POTVRĐENO: Milicija razbila glavninu snaga bezbednosti u Mariupolju

Juče je dogovoreno da će nova udarna jedinica biti sastavljena od nekoliko hiljada pripadnika kopnenih, pomorskih i vazdušnih snaga, uz učesće specijalnih jedinica, a komandni štab će biti u poljskom gradu Šćećinu. Ta jedinica, međutim, neće biti fizički stacionirana na istočnoj granici NATO, kao što su želele Poljska i baltičke zemlje koje se pribojavaju pokušaja Rusije da proširi sferu uticaja na bivše članice istočnog bloka. Juče je dogovoreno da će nova udarna jedinica biti sastavljena od nekoliko hiljada pripadnika kopnenih, pomorskih i vazdušnih snaga, uz učesće specijalnih jedinica, a komandni štab će biti u poljskom gradu Šćećinu. Ta jedinica, međutim, neće biti fizički stacionirana na istočnoj granici NATO, kao što su želele Poljska i baltičke zemlje koje se pribojavaju pokušaja Rusije da proširi sferu uticaja na bivše članice istočnog bloka. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA