Najnovije

Kolinda: I Srbi su Hrvati, a Kosovo više nikad deo Srbije!

BRISEL – Novoizabrana predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitanović izjavila je danas da će poslati pozivnicu predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na svečanu inauguraciju u Zagrebu.
Kolinda jedva čeka Nikolića! (Foto: JuTjub)

Kolinda jedva čeka Nikolića! (Foto: JuTjub)

"Biće to dobra prilika za rešavanje otvorenih pitanja između naše dve zemje", rekla je Grabar Kitarović novinarima u Briselu nakon što je danas u sedištu NATO formalno podnela ostavku na svoj raniji posao u Generanom skretarijatu te organizacije. Ona je dodala da će na svečanost pozvati i predsednicu Kosova Atifete Jahjagu, s obzirom da je Hrvatska priznala nezavisnost Kosova. Ona je neposredno nakon predsedničkih izbora u Hrvatskoj prošle nedelje ustalasala srpsku javnost u time što je Vojvodinu uvrstila u spisak država koje se graniče sa Hrvatskom. Predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić ocenio je taj gest kao "namerni lapsus", ali je rekao da neće tražiti formalno izvinnjenje. Hrvatska predsednica je rekla novinarima da neće blokirati Srbiju, kao ni ostale zemlje kandidate sa Zapadnog Balkana na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali da će insistirati na ispunjavanju svih kriterijuma i rešavanju bilateralnih sporova. Grabar Kitarović, koja pripada Hrvatskoj demokratskoj zajednici, je najavila da će sarađivati sa vladom socijaldemokrate Zorana Milanovića i da namerava da aktivno učestvuje na sednicama hrvatske vlade. Grabar Kitarović izjavila je ranije da svesrdno želi Srbiji da krene putem članstva u Evropskoj uniji, a predsedniku Tomislavu Nikoliću poručuje da se nada da će ga videti u Zagrebu. U ekskluzivnom izdanju emisije "Intervju 20" BHT1 predsednica najmlađe članice Evropske unije iznela je i mišljenje da bi Srbija trebalo da napravi korak i prizna Kosovo. "To bi trebalo da učini. Jednostavno je realnost da je Kosovo samostalno i mislim da su u Srbiji svesni da Kosovo više neće biti deo Srbije", smatra Grabar Kitarović. Upitana koja je njena poruka predsedniku Srbije odgovorila je: " Nadam se da ću Nikolića videti u Zagrebu". Grabar Kitarović je dodala da bi, isto tako, volela i da Vlada Srbije, u okviru dogovora o pristupanju EU, reši pitanje položaja hrvatske manjine u Srbiji što, navodi, spada u poglavlje 23 - pravne tekovine Unije, "koje Srbija mora ispuniti".
Pročitajte još:SANDA K’O KOLINDA: Srbija dobija prvog ženskog predsednika!?
Teme razgovora u "Intervjuu 20" odnosile su se i na pitanja kako ona vidu odnose sa BIH i državama u regionu. Grabar Kitarović je naglasila da misli da ostaju razni načini uređenja BiH i da to nije "nužno treći entitet". "Ako se tako dogovore narodi onda je to to i zato bih molila da se prestane govoriti o tome da se ja zalažem za treći entitet, jer to ne odgovara istini", objašnjava prva predsednica Hrvatske u istoriji države. Ističe, takođe, i da je uverena da većina ljudi u Republici Srpskoj želi da se BiH integriše u zapadne integracije - i u EU i NATO savez, a veseli se razgovoru sa entitetskim predsednikom Miloradom Dodikom, koji joj je, kako je rekla, odmah čestitao izbornu pobedu. Susret će, kaže, iskoristiiti da sa njim razgovara o konkretnim pitanjima, među kojima je i zašto nema povratka Hrvata u pojedine delove RS, recimo u Posavinu. Grabar Kitarović pojašnjava i zašto je tokom kampanje sve građane Republike Hrvatske oslovljavala kao "Hrvate i Hrvatice". "Po meni je Hrvat i onaj ko je pravoslavne veroispovesti i Srbin po nacionalnosti...on je Hrvat u smislu hrvatskog državljanina", odgovorila je na zamerke upućivane tokom kampanje. Ekskluzivno izdanje emisije "Intervju 20" sa Grabar Kitarović BHT1 emitiovaće u celosti 21. janauara u 21 čas. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA