Najnovije

(VIDEO) VOJSKA SRBIJE DOBILA NOVO MOĆNO ORUŽJE: Pogledajte kako "Morava" prži!

BEOGRAD -  U Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme Tehničkog opitnog centra u Nikincima juče jepredstavljen novi, domaći, raketni sistem – lanser raketa samohodni višecevni modularni – LRSVM „morava”. Tom događaju prisustvovali su ministar odbrane Bratislav Gašić i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić sa saradnicima.
Raketni sistem "Morava" (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Raketni sistem "Morava" (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik doc. dr Zoran Rajić predstavio je novo sredstvo i istakao da je proizvod srpske pameti i domaće industrije, a posetioci su mogli putem video-bima, da prate u realnom vremenu lansiranje raketa – prikaz slika sa vatrenog položaja i iz rejona cilja. Taj sistem, sa dva različita lansirna modula – „oganj” i „grad”, bio je postavljen na vatrenom položaju poligona – Plasman „B”, na rastojanju od 10.500 metara od cilja. Prvo gađanje izvedeno je sa pet raketa 122 mm „grad” jedinačnom paljbom, a drugo sa jedanaest raketa 128 mm M77 „oganj”, koje su ispaljene u rafalu. Posle uspešno izvedenog gađanja ministar Gašić je rekao da je ovo važan dan za odbrambenu industriju Srbije, za Vojsku Srbije, jer su posle pet godina razvoja izvršena probna gađanja iz raketnog sistema „morava“. Ministar je čestitao pripadnicima Vojnotehničkog instituta, predstavnicima odbrambene industrije i TOC-a na uspešno izvedenom probnom gađanju i istakao značaj sistema „morava“ za Vojsku Srbije: - Uvođenjem ovog sredstva u naoružanje Vojske Srbije bitno će se povećati operativne sposobnosti Vojske. Ovo je proizvod srpske pameti i srpske vojne industrije, jer su 98 odsto elemenata radile fabrike u Srbiji – „14. oktobar“, „Prva petoletka“, FAP, „Krušik“... I to je veoma značajno za nas i u industrijskom i u tehnološkom smislu. Osvajanjem ovog proizvoda svrstali smo se upravo među nekoliko zemalja sveta koje ga proizvode, istakao je ministar. Modularni raketni sistem „morava” namenjen je za neutralizovanje žive sile, borbenih sredstava, komandnih mesta, baza, skladišta, aerodroma, saobraćajnih čvorova i svih lakooklopljenih ciljeva. Sistem je u potpunosti automatizovan, a njegova glavna karakteristika – modularnost – ogleda se u sposobnosti da koristi više vrsta municije (rakete „plamen A”, „plamen D”, „oganj” i „grad”) brzom zamenom modula, za gađanje sa iste platforme, čime se omogućava racionalna potrošnja raketa. Maksimalni domet mu je 35 km, sa raketama 122 mm „grad”. Za gađanje i ponovno vraćanje u marševski položaj potrebno je dva minuta (a postojećem sistemu „oganj” pet), a posadu ovog sistema čine samo tri člana. To savremeno sredstvo artiljerije u potpunosti je razvijeno u Vojnotehničkom institutu, a proizvedeno u fabrikama Republike Srbije. Integrator-proizvođač raketnog sistema jeste „14. oktobar” iz Kruševca, a integrator modula „Krušik” iz Valjeva. U proizvodnju sistema su uključeni i drugi proizvođači-kooperanti, poput FAP-a iz Priboja, „Prve petoletke” iz Trstenika, INHROM-a iz Čačka, dve niške firme – EI-Opek i LMB-Soft, te drugi manji proizvođači.
Pročitajte još:

„Zavetnici“ osudili napade na Vojsku Srbije

Kroz razvoj ovog sistema razvijena je i ispitana nova tehnologija izrade lansirnih cevi, prvi put primenjen modularni koncept municije i prvi put kod nas isprojektovan i proizveden inercijalno-navigacioni sistem, sistem za upravljanje vatrom, novi okidač... Razvoj raketnog sistema trajao je pet godina (započeo je 2010), a očekuje se uvođenje prototipa u naoružanje naše vojske ove godine, što je u pogledu trajanja razvoja u skladu sa svetskim normama. Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA