Najnovije

Prva omladinska škola ODKB u Beogradu

BEOGRAD - Prva omladinska škola Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), vojnopolitičkog i bezbednosnog saveza koji okuplja Rusiju, Belorusiju, Jermeniju, Kazahstan, Kirgiziju i Tadžikistan, otvorena je u Ruskom domu u Beogradu.
ODKB - zajednička vojna vežba zemalja članica u Tadžikistanu (Foto: JuTjub)

ODKB - zajednička vojna vežba zemalja članica u Tadžikistanu (Foto: JuTjub)

Svojevrsni seminar koji će, posle dvodnevnog rada u Beogradu, završnog trećeg dana biti održan u Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, namenjen je studentima, mladim politikolozima. Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin, obraćajući se prisutnima, rekao je da Rusija ceni što se Srbija nije priključila sankcijama EU protiv njegove zemlje zbog krize u Ukrajini, ističući zadovoljstvo razvojem vojne saradnje Moskve i Beograda. – Srbija sarađuje sa NATO-om, što je pravo neutralne zemlje, sa naše strane zbog toga nije bilo sumnji i primedbi – rekao je Čepurin. On je rekao da da Rusi Srbe smatraju braćom i to braćom po oružju, objasnivši da nije slučajno za početak Prve omladinske škole ODKB-a određen 20. oktobar, dan kada su 1944. godine jedinice Crvene armije i NOVJ oslobodile Beograd. Narodni poslanik Milovan Drecun (SNS), šef skupštinske delegacije Srbije pri Parlamentarnoj skupštini ODKB, rekao je da je još 2010. godine inicirao parlamentarnu saradnju sa ODKB, ali da tada to nije naišlo na odobravanje Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Posle izbora 2012. godine, novi ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić dao je pozitivno mišljenje pa je 2013. godine, na sednici Saveta Parlamentarne skupštine ODKB, Srbija dobila status posmatrača u okviru aktivnosti zakonodavnih organa, bez učešća u vojnim aktivnostima. – Kao šefa delegacije nikada me niko nije pitao da li će Srbija postati član ODKB, nema pritisaka, što je dobra osnova za saradnju – istakao je Drecun podsetivši da u UN isti status imaju NATO i ODKB. Polaznicima škole ODKB-a obratili su se i ambasador Belorusije Vladimir Čušev, koordinator Analitičke asocijacije ODKB Igor Panarin i drugi. Razmatrana je geopolitička situacija u svetu, posebno u svetlu odnosa Rusije i SAD i njihovih saveznika. Bilo je reči o ruskoj intervenciji u Siriji, a jedan od predavača je krstareće rakete „kalibar”, ispaljene sa brodova u Kaspijskom moru na položaje Islamske države u ovoj zemlji, nazvao „oružjem stabilnosti”, aludirajući na političke ali i preventivne efekte koje Rusija očekuje. Aplauzom prisutnih pozdravljena je teza da SAD u vojnom smislu treba da napuste Evropu što bi, po predavačima, trebalo da se povoljno odrazi na bezbednost kontinenta. Ipak, kako je rečeno, ODKB ne bavi se samo vojnim pitanjima već i drugim bezbednosnim izazovima. Kao ilustracija tih drugih napora istaknuta je stalna akcija „Kanal”, suzbijanje šverca narkotika iz Avganistana, u kojoj su učestvuju i države izvan ODKB ali, za sada, ne i Srbija.
Pročitajte još:KONUZIN: EU otima Kosovo Srbiji, Rusija je spremna da pomogne!SRS: Došao je kraj Mila ĐukanovićaAKO BAŠ VOLITE RUSKE BOMBE: Kompilacija udara ruske avijacije u Siriji! (VIDEO)
Izvor: Politika (M.G.)

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA