Najnovije

SB UN usvojio novu rezoluciju o Islamskoj državi

NJUJORK - Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju koja državama omogućava da preduzmu sve neophodne mere u borbi protiv Islamske države.
Islamska država (Foto: Jutjub)

Islamska država (Foto: Jutjub)

Rezolucija je doneta nedelju dana nakon terorističkih napada u Parizu u kojima je poginulo 130, a ranjeno više od 300 ljudi, a usvojena je jednoglasno. Nacrt rezolucije izradila je Francuska, a u tekstu se apeluje na članice UN da udvostruče i koordinišu napore kako bi se sprečili teroristički napadi Islamske države i drugih ekstremističkih grupa povezanih sa Al Kaidom. Šef francuske diplomatije Loran Fabijus pozdravio je usvajanje rezolucije i istakao da to pokazuje odlučnost sveta da se suprotostavi džihadistima IS. „Sada je važno da se sve zemlje na konkretan način posvete toj borbi, ili kroz vojnu akciju, traganje za političkim rešenjem ili borbu protiv finansiranja terorista”, rekao je Fabijus. AFP navodi da rezolucija ne daje odobrenje niti pravnu osnovu za vojnu akciju i upotrebu sile, ali francuske diplomate smatraju da će ona obezbediti značajnu političku podršku za kampanju protiv IS. U rezoluciji se najoštrije osuđuju napadi u Parizu i Bejrutu, a pominje se i nasilje u Tunisu, Turskoj i Egiptu.
Pročitajte još:NAJVEĆA RUSKA MISTERIJA: Neobjašnjiv događaj od kojeg se ledi krv u žilama (FOTO/ VIDEO)NOVI TERORISTIČKI NAPAD U BOSNI?! Bačena bomba na automobil komandanta vojske BiH!Nikolić: Povezaćemo Srbiju i Belorusiju kao nikada do sad
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA