Најновије

ЗАСТРАШУЈУЋЕ ПРОЦЕНЕ: На Балкану је створена велика база подршке симпатизера Исламске државе

На Балкану је створена велика база подршке симпатизера "Исламске државе" у којој је, према неким проценама, 400.000 људи, изјавио је председник Компаније за стратешки консалтинг и анализу политичког ризика у југоисточној Европи Гордон Н. Бардош.
ИД (Фото: Јутјуб)

ИД (Фото: Јутјуб)

Бардош указује да, док један од најбруталнијих терористичких покрета у историји шири пропаганду и гради сопствену инфраструктуру, регрутујући нове припаднике и планирајући нове акције, међународни званичници покушавају убедити јавност да највећу претњу на Балкану представља "датум неког празника или референдум грађана". Он наводи да се на Балкану пре 50 година међу исламистичке екстремисте могло сврстати неколико стотина појединаца око Алије Изетбеговића, а данас у овом региону има неколико стотина хиљада људи који су прихватили идеолошки и политички програм "Исламске државе". - С обзиром на ове бројеве, није изненађујуће да резултати одређених студија показују да по глави становника највећи број добровољаца за `Исламску државу` и друге исламистичке покрете у Сирији и Ираку долази управо са простора БиХ, Косова и Албаније - наводи Бардош у ауторском тексту за "Политику". Он је додао да су радикални режими попут Саудијске Арабије инвестирали милијарде долара на Балкану, финансирајући исламистичке медије и пропаганду, као и спонзорисање локалних клерика у блискоисточним школама, где су "усавршавали најекстремније интерпретације вере". Говорећи о Балкану као расаднику бораца "Исламске државе", он је подсетио да је у јануару ове године ветеран "босанског џихада" Насер бин Али ал Анси, иначе вођа Ал Каиде, преузео одговорност за напад на редакцију часописа "Шарли ебдо" у Паризу. - У априлу особа повезана са повратницима са сиријског ратишта убила је два полицајца у Зворнику, у новембру је човек повезан са ветераном сиријског џихада убио два војника у Рајловцу код Сарајева, а овог месеца полицијске службе у Италији и на Космету откриле су могући атентат на папу у коме је учествовало четворо џихадиста са Космета - упозорио је Бардош.
Прочитајте још:Асадова армија повратила контролу над аеродромом код Дамаска, напада у две провинцијеКАКАВ ЦАР: Овако је Путин реаговао када су му на поклон донели царску круну (ВИДЕО)У сукобима у Атини повређена три полицаjца, 35 приведених (ВИДЕО)
Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА