Najnovije

POGLAVLJE 35 - KOSMET VAN SRBIJE: Nikolić za "kiparski", a Unija želi model "dve Nemačke"

Jedino što je izvesno jedte da će precizniji uslovi biti saopštavani Srbiji u narednim etapama.
...i imaju zašto da slave (Foto: printskrin)

...i imaju zašto da slave (Foto: printskrin)

Pregovaračka pozicija Evropske unije o poglavlju 35, koje se odnosi na rešavanje tzv. "kosovskog pitanja", u suštini nije donela nikakvu novost, navode diplomatski izvori bliski Briselu. Prema njihovim rečima, "sasvim je izvesno da će precizniji i detaljniji uslovi" biti saopštavani Srbiji u narednim fazama njenog evropskog puta. "Ako je suditi po dosadašnjim pokazateljima, u slučaju Srbije i Kosova biće umnogome primenjivan model dve Nemačke. To znači da od zvaničnog Beograda neće biti ni u narednim godinama zatraženo da formalno prizna nezavisnost Kosova, ali da će dve strane morati da ispunjavaju brojne obaveze i da će Priština na kraju dobiti članstvo u mnogim međunarodnim organizacijama, uključujući Ujedinjene nacije", konstatuju neimenovani izvori bliski Briselu. Dokument Brisela, koji je postao javan nakon što su u ponedeljak na međuvladinoj konferenciji u sedištu EU otvorena prva pregovaračka poglavlja sa Srbijom, ne podrazumeva ni izmene u formatu pregovora, odnosno Beograd i Priština će i dalje pregovarati pod okriljem Unije. "Poglavlje 35 neće zameniti dijalog Beograda i Prištine u Briselu pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU... Evropska komisija i visoka predstavnica EU će pažljivo pratiti ispunjavanje prvog seta privremenih kriterijuma i bar dva puta godišnje izveštavati Ministarski savet EU o postignutom napretku.   Pored insistiranja na ispunjavanju obaveza koje se odnose na dosadašnje sporazume, što uključuje gledište da "Srbija treba da doprinese nastavku formiranja zajednice srpskih opština u skladu sa dogovorenim vremenskim okvirom", te nastavak sprovođenja dogovora o policiji, pravosuđu i telekomunikacijama, EK od Beograda traži i da Srbija kvartalno obezbeđuje informacije nadležnim "institucijama Kosova" o isplati penzija pravosudnom osoblju koje se integrisalo u sistem odmetnute pokrajine. Poznavaoci prilika navode da ta obaveza obaveštavanja Prištine o penzijama "neće biti prijatna za Beograd", ali da će tako sistem finansija u Prištini "biti transparentniji". Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da ne očekuje "zamke" u poglavlju 35. On je negirao i da postoje dodatni rokovi u vezi sa tim poglavljem, pošto će Srbija, kako je istakao, "primenjivati sve što se dogovori u Briselu". "Za nas to nije problem. S druge strane, nemoguće je da Evropska unija u ovoj fazi, kada postoji pet članica koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, utvrdi svoju jedinstvenu poziciju koja ne bi bila statusno neutralna", kazao je Dačić. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić tvrdi da pregovaračka platforma za navedeno poglavlje ne traži od Srbije priznanje Kosova, već "normalizaciju odnosa", ali je ukazao da je "veliki broj zemalja EU priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i nema sumnje da su pred nama teški pregovori".

Davenport: Na Srbiji odluka o referendumu

Na Srbiji je da donese odluku o referendumu o članstvu u Uniji, kako su to tražile neke neparlamentarne stranke, dodajući da je uobičajena praksa da se raspiše referendum pre nego što se postane članica EU, kao što je uradila Hrvatska. Srbija treba da donese odluku o tome, rekao je šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Davenport. Kada je reč o poglavlju 31, usklađivanje spoljne i bezbednosne politike sa EU, Davenport je rekao da još nije završen skrining i da će to biti predmet diskusija sledeće godine.

Predsednik za "kiparski model"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić naveo je u autorskom tekstu da sve informacije o poglavlju 35 moraju da budu poznate javnosti. On je istakao da samo na takav način mogu da se izbegnu nedoumice i istakao da je za pitanje KiM najbolje rešenje "kiparski model". "Poglavlje 35 je izmišljeno zato što je veći broj članica priznao nezavisnost KiM i zato što žele da konačno taj problem skinu sa dnevnog reda. To u suštini znači da ne žele problem poput Kipra. Za Srbiju bi, s druge strane, to bilo idealno rešenje, što znači punopravno članstvo u granicama kao članica UN, a da posle toga razgovaramo", smatra Nikolić.
Pročitajte još:
Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA