Najnovije

SRBI I JERMENI: 14 Činjenica koje niste znali (VIDEO)

JEREVAN- Retke su stvari koje su nam poznate o bratskom pravoslavnom narodu sa istoka, osim da su kao i Srbi, Jermeni bili žrtve genocida u minulim vekovima, postoje stvari koje bi trebali da znate o Jermenskom narodu i našoj zajedničkoj istoriji.
Jermenija (Foto: Jutjub)

Jermenija (Foto: Jutjub)

Miloš Crnjanski beleži da je Sveti Sava na putu kroz Jermeniju bio oduševljen umećem  lokalnih graditelja, i pozvao ih u Srbiju da učestvuju u izgradnji crkava. Još jedna svetinja svedoči o vezama Jermenije i Srbije, je i manastir koji je bio u narodu poznat kao Jermenčić, nalazi se u blizini Sokobanje, a osnovan je posle Kosovske bitke. Prema predanju, sagradili su ga jermenski vojnici koji su bili vazali uključeni u sastav turske vojske. Nakon što su saznali sa kime se bore i videli zastave sa krstovima, oni su stali na stranu Srba, a nakon poraza srpske vojske povukli su se u planinane u blizini Sokobanje i podigli manastir. Otprilike koliko su Jermeni  dobro prihvaćen u Srbiji i kako su priajteljski bili naklonjeni, govori i podatak da nisu pravili svoja groblja već se sahranjivali na srpskim.

Manastir Jermenčić

Jermenska kolonija u Beogradu je formirana početkom 17. veka, o čemu svedoči mnogo nadgrobnih spomenika sa natpisima na jermenskom koji se i danas mogu videti na Kalemegdanu. Nove kolonije koja su formirane početkom 20. veka nakon pogroma počinjen nad ovim narodom od strane Turaka i kada,  masovnim ubistvima i spaljivanju sela, uhapšena je i pobijena Jermenska inteligencija u Istanbulu i drugim većim gradovima turske. Bežeći, mnogi od njih su se naselili u Beograd, Kruševac, Mladenovcu, Zaječaru, Negotin, Knjaževac, Aleksinac ... Teško je utvrditi koliko ih je tada bilo u Srbiji, ali prema istraživanju Babkona Simoniana, jermenskog publiciste i stručnjaka srpskog jezika, Sada ih u celoj Srbiji ima oko 200, od ​​čega tri četvrtine žive u Beogradu. U Zemunu u parku ispred manastira Svetog Arhangela Gavrila, 1990te  je  u znak zahvalnosti i sećanja na poginule srpske pilote koji su stradali u decembru 1988. u avionskoj nesreći noseći pomoć za žrtve razornog zemljotresa koji je pogodio Jermeniju te godine. Jermeni, prema pisanim podacima, jedan od najstarijih naroda na svetu i Jermenija se prvi put pominje u drugom milenijumu pre nove ere. Jermenija je bila prva hrišćanska zemlja na svetu!
Pročitajte još:INCIDENT U TIHOM OKEANU: Rusi „pozdravili“ američku bazu atomskim bombamaVELIKI SRBIN IZ HERCEGOVINE: Mihailo Miloradović dobio spomenik u Sankt Peterburgu
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA