Najnovije

ZASTRAŠUJUĆE PROCENE: Na Balkanu je stvorena velika baza podrške simpatizera Islamske države

Na Balkanu je stvorena velika baza podrške simpatizera "Islamske države" u kojoj je, prema nekim procenama, 400.000 ljudi, izjavio je predsednik Kompanije za strateški konsalting i analizu političkog rizika u jugoistočnoj Evropi Gordon N. Bardoš.
ID (Foto: Jutjub)

ID (Foto: Jutjub)

Bardoš ukazuje da, dok jedan od najbrutalnijih terorističkih pokreta u istoriji širi propagandu i gradi sopstvenu infrastrukturu, regrutujući nove pripadnike i planirajući nove akcije, međunarodni zvaničnici pokušavaju ubediti javnost da najveću pretnju na Balkanu predstavlja "datum nekog praznika ili referendum građana". On navodi da se na Balkanu pre 50 godina među islamističke ekstremiste moglo svrstati nekoliko stotina pojedinaca oko Alije Izetbegovića, a danas u ovom regionu ima nekoliko stotina hiljada ljudi koji su prihvatili ideološki i politički program "Islamske države". - S obzirom na ove brojeve, nije iznenađujuće da rezultati određenih studija pokazuju da po glavi stanovnika najveći broj dobrovoljaca za `Islamsku državu` i druge islamističke pokrete u Siriji i Iraku dolazi upravo sa prostora BiH, Kosova i Albanije - navodi Bardoš u autorskom tekstu za "Politiku". On je dodao da su radikalni režimi poput Saudijske Arabije investirali milijarde dolara na Balkanu, finansirajući islamističke medije i propagandu, kao i sponzorisanje lokalnih klerika u bliskoistočnim školama, gde su "usavršavali najekstremnije interpretacije vere". Govoreći o Balkanu kao rasadniku boraca "Islamske države", on je podsetio da je u januaru ove godine veteran "bosanskog džihada" Naser bin Ali al Ansi, inače vođa Al Kaide, preuzeo odgovornost za napad na redakciju časopisa "Šarli ebdo" u Parizu. - U aprilu osoba povezana sa povratnicima sa sirijskog ratišta ubila je dva policajca u Zvorniku, u novembru je čovek povezan sa veteranom sirijskog džihada ubio dva vojnika u Rajlovcu kod Sarajeva, a ovog meseca policijske službe u Italiji i na Kosmetu otkrile su mogući atentat na papu u kome je učestvovalo četvoro džihadista sa Kosmeta - upozorio je Bardoš.
Pročitajte još:Asadova armija povratila kontrolu nad aerodromom kod Damaska, napada u dve provincijeKAKAV CAR: Ovako je Putin reagovao kada su mu na poklon doneli carsku krunu (VIDEO)U sukobima u Atini povređena tri policajca, 35 privedenih (VIDEO)
Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA