Najnovije

Vojska Novorusije bombarduje luku Marijupolj, tenkovi se kreću ka Novoazovsku!

MARIJUPOLJ- Proruski pobunjenici bombardovali su pozicije ukrajinske vojske kod luke Marijupolj, na jugoistoku zemlje, tvrde iz štaba ukrajinske vojske. Kijev tvrdi da se tenkovi kreću ka Novoazovsku.
Pripadnik armije DNR (Foto: Novorosinform)

Pripadnik armije DNR (Foto: Novorosinform)

Pobunjenici su tokom prethodnog dana pucali gotovo 50 puta na pozicije vojske, iako je pre pet dana dogovoren prekid vatre, prenosi Beta. Selo Berđansk kod luke Marijupolj tokom noći bilo meta artiljerijskih i raketnih napada. Pobunjenici su ispalili rakete i na selo Kurahovo, zapadno od separatističkog uporišta Donjecka. Posle izbacivanja ukrajinske vojske iz Debaljceva porasla je zabrinutost da bi pobunjenici sada mogli da pokušaju da zauzmu Marijupolj, na obali Azovskog mora, koje se nalazi između Ukrajine, Krima i Rusije. U međuvremenu, ukrajinska vojska je saopštila da su ruski tenkovi i vojnici prešlo granicu i uputili se ka Novoazovsku, gradu koji se nalazi pod kontrolom proruskih snaga, istočno od Marijupolja. Portparol vojske Andrej Lisenko rekao je da, uprkos sporazumu postignutom u Minsku, vojna oprema i municija je prešla iz Rusije, preneo je Rojters. "Više od 20 tenkova, 10 artiljerijskih sistema i 15 kamiona je ušlo (u zemlju) i kreću se ka Novoazovsku, rekao je Lisenko i dodao da su autobusi bili puni boraca iz Rusije, koji su, takođe, prešli granicu sa Ukrajinom. Ustanici Donjecke Narodne Republike stavili su pod svoju kontrolu dva poslednja izlazna punkta iz Debaljceva, saopštio je štab ustanika DNR-a „U noći između četvrtka i petka dva poslednja velika puta iz Debaljceva stavljena su pod kontrolu. Između ostalog, uzet je pod kontrolu tzv. 'krst' - raskrsnica na ulazu u Debaljcevo sa strane Ugljegorsk", citiraju RIA Novosti reči predstavnika boraca DNR-a.
Pročitajte još:Američki general: Kopnene snage treba postaviti na granicu sa Rusijom!Evo šta je Šešelj poručio demonstrantima za srpsko Kosovo u Češkoj, Poljskoj, Belgiji i Slovačkoj!
Proruske snage su najavile da su spremne za razmenu zarobljenih sa ukrajinskom stranom i da će ta razmena biti započeta sutra. Iako Kijev nije zvanično potvrdio da će sutra doći do razmene zarobljenih, mirovnim dogovorom iz Minska prošle nedelje, predviđena je razmena zarobljenih po principu „svi za sve" prenela je agencija AFP. Portparol UN za pitanja ljudskih prava Rupert Kolvil rekao je da postoji "duboka zabrinutost za sudbinu civila, zarobljenih i ranjenih" u Debaljcevu, koji je prethodnih dana bio poprište žestokih borbi između ukrajinske vojske i proruskih snaga. Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA