Najnovije

Ako Grčka izađe iz Evropske unije, Rusi će osvojiti Balkan?

Grčka će tražiti nove partnere, a Rusija će svakako biti prva. Rusija ima novac, svoje interese na Balkanu, a postoji i kulturološka bliskost između dve pravoslavne zemlje - navodi nemački list.
Ako Grčka izađe iz Evropske unije, Rusi će osvojiti Balkan?(Foto: ibtimes.co.uk)

Ako Grčka izađe iz Evropske unije, Rusi će osvojiti Balkan?(Foto: ibtimes.co.uk)

Grčka će se u slučaju izlaska iz evrozone neminovno približiti Rusiji, a to će otvoriti prostor za dodatno jačanje ruskog uticaja na Balkanu. – Ako Grci izađu iz monetarne unije, pod znakom pitanja će biti i njihovo članstvo u EU i Šengen zoni. Izlazak bilo koje članice iz evrozone će dovesti i do opšteg pada poverenja i solidarnost preostalih zemalja, što bi bio ogroman teret za uniju baziranu na partnerskim odnosima – navodi list. Potencijalni izlazak Grčke iz EU bi imao i dalekosežne strateške posledice po Evropu i tako bi ponovo bile promešane karte. – Grčka će tražiti nove partnere, a Rusija će svakako biti prva. Rusija ima novac, svoje interese na Balkanu, a postoji i kulturološka bliskost između dve pravoslavne zemlje – navodi nemački list. Naravno, čvršće veze Grčke i Rusije sa sobom povlače i nove probleme za NATO. Alijansa bi imala više problema da ojača poziciju na istoku Evrope, ako se Atina iz nekog razloga usprotivi.
Pročitajte još:(VIDEO) „IGRAJ RUSIJO PLAČI EVROPO“: Pogledajte motivacioni spot Novoruskih boracaZAHARČENKO: Amerikanci uveliko isporučuju Ukrajini i oružje i municiju
Izvor: faz.net, Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA