Najnovije

NASTAVAK REPRESIJE: Vlasnik manastira Ostrog ne može biti Srpska pravoslavna crkva?!

PODGORICA - Profesor i član DPS-a,  Mihailo Burić smatra da svetilište u Crnoj Gori ne pripada crkvi, i da vlasnici mogu da budu samo opština Danilovgrad ili država.
Manastir Ostrog (Foto: ostrog.co)

Manastir Ostrog (Foto: ostrog.co)

"Vlasnik pravoslavnog svetilišta, manastira Ostrog, ne može biti Srpska pravoslavna crkva - ona može da bude samo korisnik!" Ovo je u utorak kazao Mihailo Burić, predsednik saveta komisije za izradu DUP-a Glava Zete-Manastir Ostrog, profesor Univerziteta Crne Gore, član DPS-a i bivši gradonačelnik Podgorice. "Vlasnik na koga bi se mogao voditi ovaj manastirski kompleks može biti samo Opština Danilovgrad, eventualno država, jer su opština i država po pitanju vlasništva suplementarni", rekao je Burić portalu Analitika. Ova priča ne iznenađuje dr Budimira Aleksića, profesora na Cetinjskoj bogosloviji, jer to, kako kaže, traje još od vremena titoizma i otimačine crkvene imovine koja ni do danas nije vraćena Mitropoliji crnogorsko-primorskoj. "Zakon o kulturnim dobrima je tako koncipiran da država ima "odrešene ruke" pa može čak da zabrani i skup kod manastira ako proceni da to treba uraditi. Suština svega je sprovođenje antisrpske ideologije i borba protiv srpskog identiteta i Srpske pravoslavne crkve kao njenog nosioca u Crnoj Gori", kaže za Novosti Aleksić. "Režim je agresivno kidisao na svetilište u kome počivaju mošti Srbina iz Hercegovine, Svetog Vasilija Ostroškog. Od majskog referenduma 2006. godine oni 'oblikuju' identitet novog crnogorskog čoveka preko forsiranja stvaranja države, nacije i jezika. Ostalo im je još nedovršeno pitanje crkve", rekao je Aleksić. On kaže da uzurpaciju i devastaciju crkvene imovine, kao i progon sveštenika iz Crne Gore, danas nastavljaju "isti oni ideolozi koji su početkom devedesetih samo presvukli komunistički šinjel i ogrnuli se u DPS kabanicu". "Na delu je državni i crnogorski nacionalistički projekat. Siguran sam da u Evropi danas nema naroda čija se prava toliko brutalno gaze kao što je to slučaj sa Srbima u Crnoj Gori", tvrdi Aleksić. Prošle godine je inspektor Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore "zbog nezakonitih intervencija na manastiru Ostrog" podneo krivičnu prijavu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i mitropolita Amfilohija. Razlog je, kako navode, taj što su urađeni mozaici intenzivnog kolorita sa likovima svetitelja na različitim i neuobičajenim pozicijama, podignuta Crkva Svetog novomučenika Stanka na platou iznad donjeg manastira Ostrog, napravljena kapija u porti gornjeg manastira, dvorište popločano kamenim pločama... Mitropolitu Amfilohiju se sudilo i zbog izrečene kletve: 'Ko srušio taj hram, Bog ga srušio, i njega i njegovo potomstvo i časni krst mu sudio!'"

Crkva da se pita

Još ranije mitropolit Amfilohije poručio je nadležnima u crnogorskoj vlasti da gradnja hramova nije državno, niti pitanje za ministre, već za poglavare triju konfesija koje postoje u Crnoj Gori.
Pročitajte još:
Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA