Najnovije

NJemcov hteo da beži u Litvaniju 2012. godine zbog straha od Kremlja

VILNJUS - Ubijeni ruski lider opozicije Boris NJemcov je 2012. razmišljao da zatraži azil od Litvanije, govoreći kako strahuje od proganjanja Kremlja, izjavio je bivši premijer te zemlje Andrijus Kubilijus.
Boris Nemcov (Foto: atn.ua)

Boris Nemcov (Foto: atn.ua)

Lider litvanskih konzervativaca Kubilijus je, kako sam tvrdi, u privatnom razgovoru na marginama kongresa njegove stranke 2012. godine, obećao NJemcovu utočište u Litvaniji, ali je NJemcov na kraju ipak odlučio da ostane u Rusiji, prenosi AfP. "NJemcov je rekao kako se plaši da bi mogao da bude uhapšen i stavljen u zatvor nakon opozicionog protesta protiv trećeg predsedničkog mandata Vladimira Putina 2012.", izjavio je Kubilijus agenciji. "Pitao je da li bi mu Litvanija pružila politički azil. Ja sam mu odgovorio da ne sumnja u to i ponudio mu da ostane ovde, ali je on to na kraju odbio", ističe Kubilijus, koji je nešto kasnije 2012. izgubio na litvanskim opštim izborima. NJemcov (55) je ubijen juče u Moskvi, u blizini Kremlja, iz vatrenog oružja. NJegovo ubistvo ima odlike naručene likvidacije. Litvanija spada među članice NATO i EU koje imaju najtvrđi stav prema Rusiji i više puta je pozivala na još oštrije sankcije prema Moskvi zbog njene uloge u ukrajinskim sukobima.
Pročitajte još:SOKUROV: Srbija nikada nije podržala Rusiju
Predsednica Litvanija Darija Gribauskajte je danas izjavila kako ubistvo NJemcova ukazuje da Rusija "klizi u mrak terora protiv sopstvenih građana". U znak solidarnosti sa planiranim opozicionim maršom u Moskvi, litvanski aktivisti će u nedelju organizovati marš u Vilnjusu u spomen na NJemcova. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA