Najnovije

Rusi zabranili Francuzima da prodaju Mistrale

MOSKVA - Rusija želi 1.163 milijardi evra (1,32 milijardi dolara) od Francuske u naknadu za otkazivanje ugovora za isporuku dva nosača helikoptera Mistral, izjavio je ruski izvor u petak.
600 000 000 evra po komadu (Foto:Jutub)

600 000 000 evra po komadu (Foto:Jutub)

Francuski predsednik Fransoa Oland je došao pod pritiskom na odluku od svojih zapadnih saveznika da ne dostavi Mistrale zbog uloge Rusije u ukrajinskoj krizi. On je rekao da je povodom ugovora iz  2011-te godine, koji je vredan 1,19 milijardi evra, razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom prošlog meseca, a Moskva je saopštila da je spremna da prihvati novčanu nadoknadu, ako Pariz ne ispuni dogovor. "Oba Mistrala su izgrađena za rusku mornaricu, za naše helikoptere, naše sisteme kontrole, našu infrastrukturu. Ovi brodovi se ne mogu dati  nekoj trećoj zemlji sada ni pod kakvim okolnostima, ovo je pitanje državne bezbednosti", izjavio je za Interfaks visoki zvaničnik ministarstva odbrane Ruske Federacije. Portparol Kremlja ponovio je u petak da je Rusija spremna da prihvati novčanu nadoknadu, ako Francuska obustavi isporuku i dodao da pitanje nije bila velika glavobolja u odnosima između dve zemlje. "Princip je sledeći - ili robe ili novca", rekao je portparol Dmitrij Peskov, novinarima, dodajući da su se Putin i Oland složili sa tim. Peskov nije komentarisao o detaljima Kommersant izveštaja u kojem piše da "Francuska želi da preproda dva Mistrala pre nego što kompenzuje Rusiju, a da  je Moskva želela da vidi novac, pre nego treća zemlja dobija ugovor". Portparol Kremlja ponovio je u petak da je Rusija  spremna da prihvati novčanu nadoknadu ako Francuska obustavi isporuku i dodao da pitanje nije bila velika glavobolja u odnosima između dve zemlje.
  Pročitajte još:Evo zašto Nemačka napušta američki sistem „Patriot“ (VIDEO)Nobelovac optužio Obamu da omogućava korporacijama da kontrolišu svetBORBA NEPRESTANA: Pogledajte kako je vladika Amfilohije odgovorio na kaznu manastiru Ostrog!
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA