Najnovije

(NE)OČEKIVANO: Patrijarh Irinej pozvao bivšeg vladiku Artemija na pomirenje!

BEOGRAD - SPC je dostavila medijima saopštenje u kojem je javni dopis raščinjenom vladiki Artemiju, a kojim ga patrijarh Irinej u ime Arhijerejskog sabora SPC poziva na pomirenje. Podsećamo, vladika Artemije je bio episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski. Episkopski čin mu je oduzet 19. novembra 2010. i vraćen je u čin monaha. Saopštenje prenosimo u celini:
Patrijarh srpski Irinej (Foto: Vikipedija)

Patrijarh srpski Irinej (Foto: Vikipedija)

Uvaženi brate Artemije, Svesni svespasonosne istine da se raskol ne može oprati ni mučeničkom krvlju, koju ste i sami, ne jedamput, ispovedili; podstaknuti pashalnim pozivom: Sve oprostimo Vaskrsenjem Hristovim!  i u brizi za sadašnje i buduće jedinstvo naše svete Crkve, Pravoslavne i Svetosavske, kao i za spasenje Vaše i Vaših pristalica, pozivamo Vas da krenete putem mira i jedinstva sa Crkvom, van koje nikome, dakle ni Vama ni nama, nema spasenja. Svoj odgovor na ovaj iskreni poziv možete ili saopštiti Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve usmeno ili ga dostaviti pismeno u roku od tri dana, odnosno pre završetka ovogodišnjeg redovnog zasedanja Sabora. Pritom osećamo za svoju obavezu da Vas obavestimo da smo voljni, ukoliko zaista krenete putem predloženog mira i jedinstva sa Crkvom, da rešavamo i na zadovoljavajući način rešimo pitanje Vašeg kanonskog statusa u Crkvi, a da će Sveti Arhijerejski Sabor, ukoliko se, ne daj Bože, oglušite o ovaj poziv, biti primoran, Vašom krivicom, da, umesto jedino spasonosnog rešenja, preduzme dalje i konačne kanonske mere. AEM i Patrijarh srpski Irinej, Predsednik Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve
Pročitajte još:NOVI INCIDENT IZMEĐU VUČIĆA I RAME: Rama „traži“ Preševo!Jeziva prognoza francuskog ginekologa: Žene će izgubiti sposobnost rađanja!POTRESNO: Sahrana komandanta Mozgovoja (VIDEO)
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA