Najnovije

Saznajte koji su to mnogobrojni pozitivni efekti trešnje na naše zdravlje!

Čudotvorno voće protiv umora i stresa, ali i celulita i bora.
Trešnje (Foto: pixabay.com)

Trešnje (Foto: pixabay.com)

Napokon je počela sezona trešanja! Vreme je da se navali na ovu ukusnu, slatku, ali ponajprije zdravu voćku. Poznato je da su trešnje neizostavan sastojak u kuhinji za slatke deserte i kolače, ali vreme je uzeti u obzir i zdravu stranu ovog voća. Upravo trešnjama od davnina pripisuje se čitav niz lekovitih svojstava koje imaju vrlo pozitivne učinke na ljudsko telo. Ona sadrži sve vitamine, minerale i vlakna te ima najniži glikemijski indeks, a bogata je i kalijumom koji je zaslužan za izlučivanje vode iz organizma. Može se pohvaliti da drži treće mesto od sveg voća koje uspešno snižava loš holesterol u krvi.

Uklanjaju razne upale i bolesti

Ako patite od nekog oblika alergije, astme, migrene ili imate neku upalu u telu umesto za tabletama posegnite za trešnjama one su bogate antioksidansima ,a koriste se kao prirodno protivupalno sredstvo. Dvadesetak trešanja dnevno može bez problema zameniti aspirin ili andol. Takođe antibakterijske supstance iz ovog voća pozitivno deluju na zube pa mogu sprečiti nastanak zubnih naslaga ili pak karijesa. Ono što je najvažnije koriste se već godinama u borbi protiv nekih ozbiljnijih bolesti poput raka, u prevenciji srčanih bolesti , ublažavanje bolova uzrokovanih gihtom i artritisom.

Dobre za mršavljenje i uklanjanje umora

Vesela vest za sve koji se bore s viškom kilograma je da im trešnje u tome mogu pomoći. Energetska vrednost u 100 g. im iznosi svega 32 kalorije. Uz to imaju veliki postotak vode, nemaju masnoće i ubrzavaju metabolizam. One jačaju vezivno tkivo tako da sprečavaju nastanak bora i vašem licu vraćaju prirodan sjaj, a osim što brišu bore, brišu i ružni celulit s kojim se svakodnevno borimo. Sveže crvene trešnje već na sam pogled izazivaju u nama osećaj sreće, a potvrđeno je da njihovo konzumiranje poboljšava raspoloženje i otklanja fizičku i umnu iscrpljenost, a dovoljno ih je svega 250 grama dnevno. Savet kako da vam koža zablista : Izaberite što zrelije i mesnatije trešnje, izvadite im koštice i zatim ih zgnječite. Napravite gustu smesu u koju možete dodati kap ružine vode. Nanesite na lice i vrat i držite 20 min., nakon toga isperite mlakom vodom.
Pročitajte još:OPREZNO SA SOLARIJUMOM: Evo koje polne bolesti možete da dobijete!OVO VEĆ NIJE NORMALNO: Zašto sve više ljudi oboljeva od alergije na polen?
Izvor: haber.ba

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA