Najnovije

Evropska komisija: Srbija će biti u recesiji do 2016

BEOGRAD- Prema novoj prolećnoj ekonomskoj prognozi Evropske komisije koja se odnosi na zemlje kandidate za članstvo u Evropskoj uniji, Srbiju u ovoj godini čeka negativni privredni rast od 0,1 odsto, a u narednoj godini rast od 1,2 odsto.
EU (Foto: eeagrants.org)

EU (Foto: eeagrants.org)

Prema novoj prolećnoj ekonomskoj prognozi Evropske komisije koja se odnosi na zemlje kandidate za članstvo u Evropskoj uniji, Srbiju u ovoj godini čeka negativni privredni rast od 0,1 odsto, a u narednoj godini rast od 1,2 odsto. Privreda Srbije će, prema najnovijim procenama Komisije, uspeti da blago ispliva iz recesije, ali će perspektive privrednog rasta ostati krhke. Posle nedavnog odobravanja trogodišnjeg kreditnog aranžmana od strane Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Srbiji, niže cene nafte će, u kombinaciji sa rastućim poverenjem, verovatno doprineti oporavku bruto kapitalne formacije, dok će snažna tražnja iz inostranstva pružiti podršku izvozu Srbije, navodi se u izveštaju Komisije. Ipak, neizvesnost u pogledu zapošljavanja i lične potrošnje će verovatno opstati, ocenjuje Komisija. Najavljena fiskalna konsolidacija i strukturne reforme, prema ocenama Komisije, imaju odlučujući uticaj na prognoze privrednog rasta Srbije, pa se tako, s jedne strane, očekuje da će ove mere naštetiti ličnoj i javnoj potrošnji, koja bi, prema nekim projekcijama, mogla da u naredne dve godine negativno utiče na rast. Sa druge strane, ove mere bi trebalo da podignu potencijalni privredni rast i da obnove temelje za održivi ekonomski rast. U skladu sa tim, projekcijom se predviđa progresivno jačanje investicione aktivnosti u Srbiji, podstaknuto poboljšanjem situacije u poslovnom okruženju i smanjenim rizicima i neizvesnošću, navodi se u izveštaju. Procene su da će jačanje spoljne tražnje iz članica EU, koja je najvažniji trgovinski partner Srbije, doprineti nastavku rasta izvoza, ocenjuje Komisija. Ipak, uravnoteženje fiskalne konsolidacije i sprovođenje ambicioznih strukturnih reformi, u uslovima visoko neizvesnog međunarodnog okruženja, predstavljaće veliki izazov za vladu u Beogradu, ocene su Komisije.
Pročitajte još: Ekonomija Srbije propada: BDP pao za 1,9 odsto!Tabaković: Rano je za povećanje plata i penzija
Stopa nezaposlenost u Srbiji će, prema projekcijama, verovatno porasti sa ionako visokog nivoa, slaba tražnja će ostati ključni dezinflatorni faktor, dok će se cenovna stabilnost održati duž čitavog prognoziranog perioda. Prema projekcijama Komisije, budžetski deficit Srbije će u prognoziranom periodu značajno pasti, pri čemu bi ove godine trebalo da padne ispod 5,0 odsto BDP-a. Dalje smanjenje deficita će zavisiti od sprovođenja najavljenih reformi u javnoj administraciji, kao i od restrukturiranja državnih preduzeća, ocenjuje Komisija. Uprkos snažnim naporima fiskalne konsolidacije, javni dug Srbije će, kako navodi Komisija, verovatno porasti, premašujući u narednom periodu nivo od 80 odsto BDP-a. Kada je reč o ostalim članicama kandidatima, Komisija prognozira da će privreda Makedonije u ovoj godini ostvariti rast od 3,8 odsto, a u narednoj godini rast od 3,9 odsto, Crna Gora rast u 2015. od 3,3 odsto, a u 2016. rast od 3,9 odsto. Turska privreda će ove godine porasti 3,2, odsto, a iduće 3,9 odsto, za Albaniju je predviđen rast od 3,0, odnosno 3,6 odsto, i za Island rast od 2,8, odnosno 2,5 odsto. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA