Najnovije

Krvare vam desni i imate problem sa stolicom? Pod stresom ste!

Stres je bolest savremenog doba od koje pati skoro 90 odsto stanovništva svake zemlje. NJega uzrokuju brz tempo života, trka za novcem, najčešće zbog njegovog nedostatka, problemi lične prirode nastali usled otuđenosti, kao i loš način ishrane i nedovoljna posvećenost fizičkoj aktivnosti.
Pod stresom ste? (Foto: pixabay.com)

Pod stresom ste? (Foto: pixabay.com)

Stručnjaci upozoravaju da stres bukvalno izaziva isparavanje preko potrebnih materija u organizmu, što se manifestuje sa sedam neverovatnih znakova na našem telu. S obzirom na to da ih je lako uočiti, postoji način i da se lako regulišu pojedinim namirnicama i malo zdravijim načinom života.

Vitamin C za oralno zdravlje

Krvarenje desni, ali i druge oralne probleme izaziva nedostatak vitamina C. NJega ima najviše u bobičastom i citrusnom voću, zelenom povrću, asparagusu, avokadu, brokoliju, mangu, kelju, luku, papaji, grašku, spanaću i paradajzu.

Ribom, kupusom i spanaćem do lepih usana

Pukotine u uglovima usana najčešće nastaju usled nedostatka vitamina B, posebno B6. NJega ima ga u šargarepi, piletini, jajetu, ribi, mesu, grašku, spanaću, semenu suncokreta, avokadu, banani, pasulju, brokoliju, integralnom pirinču, kupusu, kukuruzu i krompiru.

Za nervozne zube jaja, pečurke...

Škrgutanje zubima takođe može da bude posledica nedostatka vitamina B, ali ovog puta B5. NJegova količina u organizmu može se nadomestiti govedinom, jajima, svim vrstama svežeg povrća, pečurkama, lešnicima, morskom ribom i celim ražanim brašnom. [caption id="attachment_472025" align="aligncenter" width="640"](Foto: pixabay.com) Za nervozne zube jaja...(Foto: pixabay.com)[/caption]

Magnezijum neophodan stomaku

Stres utiče na to da organizam veoma brzo gubi optimalne količine magnezijuma, zbog čega se javljaju problemi sa stomakom - često smenjivanje zatvora ili opstipacije i dijareje. Magnezijum treba unositi s heljdom, sojom, orasima, tamnim zelenim povrćem, šargarepom, pasuljem, slatkim krompirom, semenom suncokreta i bundeve, avokadom, ribom i mesom.

Orašasti plodovi čine nokte kvalitetnijim

Bele crtice na noktima često se pripisuju nedostatku kalcijuma u telu, međutim, njih zapravo izaziva manjak cinka. Taj mineral neophodan je za brojne procese u organizmu, pa je važno unositi ga iz ribe, mesa, semena suncokreta, semena bundeve, oraha i lešnika, školjki, kraba i sira čedra.

Voćem i povrćem protiv infekcija

Česte infekcije disajnih puteva i grla ne izaziva nedostatak vitamina C, kako se najčešće veruje, već manjak vitamina A. On se može nadoknaditi ribljim uljem, zelenim, crvenim, narandžastim i žutim voćem i povrćem, asparagusom, brokolijem, šargarepama, papajom, breskvama, bundevom, crvenim paprikama, spanaćem i žutim tikvicama. [caption id="attachment_472026" align="aligncenter" width="640"]Voćem protiv infekcija (Foto: pixabay.com) Voćem protiv infekcija (Foto: pixabay.com)[/caption]

Kožu čiste vitamini E i A

Nedostatak vitamina E i A iz organizma najčešće se manifestuje izraslinama na koži - pre svega u predelu butina i na rukama. Ta dva elementa ima u različitim uljima, tamnozelenom lisnatom povrću, lešnicima, integralnom pirinču, jajima, mleku, algama, organskom mesu, soji, ovsenim pahuljicama i krompiru.
Pročitajte još:Tehnike oslobađanja od stresa – nije loše znati!Ova žena je osam meseci pila sok od šargarepe i izlečila je rak!Neverovatno: Šta zubi otkrivaju o vašem penisu?
Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA