Najnovije

DANFORD: Rusija je za SAD opasnost broj 1, a Kina – broj 2

Rusija predstavlja najveću pretnju nacionalnoj bezbednosti SAD i njeno ponašanje je "ništa manje nego alarmantno", izjavio je komandant američke mornaričke pešadije, general DŽozef Danford, govoreći pred komitetom za oružane snage američkog Senata.
DŽozef Danford (Foto: Vikipedija)

DŽozef Danford (Foto: Vikipedija)

"Ukoliko želite da razgovarate o državi koja može da predstavlja egzistencijalnu pretnju SAD, moram da ukažem na Rusiju. Ako pogledate njeno ponašanje, ono je ništa manje nego alarmantno", rekao je američki general, podfsećajući da Rusija ima nuklearno oružje, prenosi Tanjug. Ruske agencije navode Danfordovu izjavu da SAD i NATO treba da razrade sistem odvraćanja "ruske hiper-pretnje" u 21. veku. "Potreban nam je novi model ponašanja, kako bismo odgovorili na postupanje Rusije", rekao je Danford, dodajući da pretnja uključuje "političke instrumente, upotrebu specijalnih vrsta naoružanja i taktika, kao i podršku separatistima". RIA Novosti navodi da je Danford odgovarao na pitanje senatora Rodžera Vikera, koji je postupanje Rusije u Gruziji i Ukrajini nazvao agresijom i izrazio zabrinutost što "ruski zvaničnici razmatraju legalnost dobijanja nezavisnosti Litvanije, Letonije i Estonije", gde je mnogo ruskojezičnog stanovništva. Tas navodi da se američki general založio za slanje protivtenkovskog oružja Kijevu. Ruska agencija podseća na nedavnu sličnu izjavu Rojtersu čelnice američkog vojnog vazduhoplovstva Debre Li DŽejms da je "Rusija najveća pretnja" i da SAD reaguju na "zabrinjavajuće poteze" Rusije povećanjem sopstvenog vojnog prisustva u Evropi i nastavlja razmeštanje aviona "F-16". Šef ruske diplomatije ranije je komentarišući izjavu DŽejmsove rekao da je Moskva "već navikla" da predstavnici vojske SAD redovno daju izjave koje obično daju političari. "Naravno, zabrinuti smo zato što se pravi veštačka neprijateljska atmosfera. Ona nema apsolutno ničeg zajedničkog sa realnošću, nema ništa zajedničko sa planovima i postupanjem Rusije", kazao je ruski ministar. "Imamo kanal za dijalog sa Vašingtonom. Mogu da vas uverim da tokom normalnih i mirnih kontakata takve histerične izjave se ne pojavljuju. Mole nas da polazimo od toga da sve to treba pripisati potrebi da se nekako umiri javno mnjenje, da se pokaže javnom mnjenju da Vašington ne spava i da nikakvi rizici neće naneti štetu bezbednosti SAD", kazao je Lavrov. DŽozef Danford je kandidat američkog predsednika Baraka Obame za Komandanta združenog komiteta načelnika štabova oružanih snaga SAD, koji treba da bude potvrđen u Senatu.
Pročitajte još:Mister NJetHAOS U AMERICI O KOM MEDIJI ĆUTE: Avioni ne lete, sajtovi ne rade, struja nestaje, berza propada, i evo šta se još desiloAmerikanci testirali novu nuklearnu bombu
Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA