Najnovije

"Da se nije vratio Rusiji, Krim bi prošao kao Donbas"

Delegacija francuskih poslanika, predvođena bivšim ministrom saobraćaja Tijerijem Marijanijem, biće prva velika grupa visoko pozicioniranih zapadnih političara koji će posetiti Krim od njegovog prisajedinjenja Rusiji.

Foto: RIA Novosti

Foto: RIA Novosti

Krim je sastavni deo Rusije, imajući u vidu istoriju, kulturu i demografiju, rekao je Marijani i dodao da ovaj stav dele neki od francuskih poslanika, kao i većina francuskih državljana. - Delegacija francuskih poslanika na putu je ka poluostrvu u Crnom moru, kako bi se lično uverila šta se na Krimu dešava - objasnio je političar. On je istakao da su uskraćeni za tačne informacije o situaciji u tom regionu, kao i da je izveštavanje o događajima jednostrano.

Istorija jasna: Krim je ruski

Očekuje sa da će francuska delegacija postati prva velika grupa visoko pozicioniranih zapadnih političara koji će posetiti Krim od njegovog prisajedinjenja Rusiji nakon referenduma u martu 2014. godine. Za ovaj potez glasalo je 96 odsto stanovništva na Krimu. - Posetićemo Krim da iskažemo politički stav. Francuska Vlada ima zvaničan stav po ovom pitanju, ali se neki od poslanika sa njim ne slažu… Možete citirati bilo koji tekst, ali istorija, tradicija i kultura su mnogo snažniji od bilo kakvih napisa. Bez obzira na sve, svi shvataju da je Krim ruski i da će pre ili kasnije Međunarodna zajednica prihvatiti ovu činjenicu - istakao je Marijani. Prema njegovim rečima, francuska Vlada je jasno stavila do znanja da je ova poseta u suprotnosti sa zvaničnim stavom države. - Potpuno smo toga svesni. Naši stavovi predstavljaju stavove nekih članova parlamenta i većine građana - rekao je Marijani. Očekuje se da će se francuski poslanici susresti sa lokalnim vlastima i građanima Krima. Ipak, za Marijanija ovo nije prva poseta. On je 2002. godine doputovao na Krim kako bi uzeo učešća u obnovi francuskog vojnog groblja u Sevastopolju.

Jačanje saradnje

Cilj ove posete takođe je i jačanje francuske i ruske poslovne saradnje, koja je pogođena restriktivnim merama Zapada nametnutim Moskvi, zbog navodne umešanosti u Ukrajinski problem. Rusija je uvek odbacivala ove neosnovane optužbe. - Svi znaju da je pritisak koji vrše Amerikanci i neki Evropljani sprečavaju da Francuska i Rusija aktivno poslovno sarađuju - rekao je Marijani i dodao da će delegacija pokušati da nađe način da zacementira poslovne veze dveju zemalja. Francuski političar, koji je član Republikanske partije koju vodi bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi, takođe je dodao da sankcije moraju biti ukinute, jer svi shvataju da "nema svrhe zadržati ih i da će Krim ostati deo Rusije još dugo vremena". - Istorijska realnost je mnogo snažnija od trenutnih političkih stavova. Krim je ruski, imajući u vidu istoriju, kulturu, demografiju, uprkos činjenici da je poluostrvo dve decenije bilo deo Ukrajine… Da se Krim nije vratio Rusiji, verujem da bi danas bio u istoj situaciji kao Donbas - objasnio je Marijani. Francuski političar je prisajedinjenje Krima Rusiji nazvao "istorijskom činjenicom“ i dodao da je to njegov lični stav, a ne stav francuske Vlade. - Istorijska istina uvek pobeđuje - dodao je on.

Sastanci na Krimu

Delegacija će 23. jula u Moskvi imati sastanak sa Sergejom Nariškinom, predsednikom ruske Državne dume, a potom otputovati u Semferopolj u društvu Leonida Slutskog, predsednika Komiteta Državne dume za poslove Zajednice nezavisnih država. Delegacija će se takođe sastati sa predsednikom Republike Krim Sergejom Aksjonovom, predsednikom krimskog parlamenta Vladimirom Konstantinovom i guvernerom Sevastopolja Sergejom Menjajelovim. Delegacija će 25. jula biti primljena u Kremlju.
Pročitajte još:EU POMAŽE UKRAJINI: Kijevu uplaćeno 600 miliona evraCRNO NAM SE PIŠE: Hrvat će biti novi predsednik SAD?!MRAČNA TAJNA TURSKOG PREDSEDNIKA: Erdoganova ćerka leči teroriste Islamske države!
  Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA