Najnovije

Srbija kupuje helikoptere od Rusije i NATO?

Srbija bi do juna iduće godine mogla da kupi po dva helikoptera od Rusije i NATO-a, što bi bila prva nabavka NATO letelica za Vojsku Srbije.

mi-17 (Foto: Vikipedija)

mi-17 (Foto: Vikipedija)

Naime, Ministarstvu odbrane Srbije stigle su ukupno četiri ponude za kupovinu novih transportnih helikoptera za Vojsku Srbije, a finansijski najpovoljniju dala je ruska "Avia liga", za helikoptere "Mi-171E" i "Mi-17V-5" po ceni od 13.82, odnosno 13.72 miliona dolara po komadu. Velike su šanse da do kraja godine srpsko Ratno vazduhoplovsvo i protivvazdušna odbrana (RV i PVO) dobije dve, a do juna 2016. godine još dve letelice. Ponude su, osim "Avia lige", dali i državna "Rosoboroneksport", francusko-nemački "Erbas helikopters" i italijansko-britanska kompanija "Agusta vestlend". Upravo po jedna od letelica ova dva tipa mogle bi do kraja godine da uđu u sastav srpskog RV i PVO s obzirom na to da je, prema rečima obaveštenih izvora iz Vlade Srbije, rešeno i pitanje novca za kupovinu. Osim toga, Srbija bi do juna iduće godine mogla da kupi i po jednu "super pumu" i "kuguar" iz "Erbasovih" pogona, za šta je potrebno obezbediti oko 35 miliona dolara. To bi bio prvi put u poslednje vreme da Srbija neki od složenijih borbenih sistema nabavlja u zemljama NATO. Vojsci Srbije je već duže na vrhu prioriteta nabavka helikoptera, posle tragedije koja se dogodila 13. marta, u kojoj je poginulo sedam osoba u helikopterskoj nesreći.Tada se srušio helikopter "Mi-17", najopremljeniji koji je Vojska Srbije imala.
Pročitajte još:ALBANSKI TERORISTI PRETE: Evo gde su teroristi OVK naoružani do zuba napravili svoju bazu i šta će prvo napasti!MALO IM JEDNA: Mađari prave dve ograde!METEOROLOZI UPOZORAVAJU: Ova godina će biti najtoplija otkad merimo temperaturu?
Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA