Najnovije

"Kijev bi mogao da izazove nuklearnu katastrofu u Donbasu"

Bivši premijer Ukrajine Nikolaj Azarov kaže da je "zgrožen" time što ukrajinska vojska konstantno granatira industrijske zone u Donbasu, i ističe da je malo potrebno da dođe do nuklearnih i ekoloških katastrofa.

Artiljerija na frontu (Foto: JuTjub)

Artiljerija na frontu (Foto: JuTjub)

- Zgrožen sam konstantnim artiljerijskim napadima na Donbas i druga mesta kao što je Gorlovka - istakao je Azarov u intervjuu ruskom kanalu Lajf njuz. - Za one koji ne znaju, Gorlovka je grad pun hemijskih postrojenja. Ima nekoliko ogromnih hemijskih proizvođača, uključujući proizvođače zapaljivih materijala. Kako Kijev može da puca na taj grad znajući da ako pogodi gasovod, to može da dovede do ozbiljne ekološke katastrofe? -  upitao je Azarov. Bivši premijer podvukao je da strategija Kijeva da artiljerijskom municijom redovno gađa industrijske centre demonstrira apsolutan nedostatak odgovornosti za potencijalne posledice. - Zdrav razum mi ne dozvoljava da razumem takve odluke Kijeva - poručio je Azarov. Azarov je ukazao da je u Donjecku umalo došlo do katastrofe, kada je ukrajinska vojska ispalila balističke projektile "Točka U" (OTR-21) na fabriku strateškog oružja u kojoj su se nalazile radioaktivne materije za proizvodnju komponenti za naoružanje, a koji su ostavili krater dubok 15-30 metara. - Da je raketa pogodila nešto što je moglo da otpusti radioaktivni materijal, čitava Ukrajina ne bi znala šta ju je snašlo - rekao je bivši premijer i istakao da mu pri samoj pomisli na to glas drhti. Prema njegovom mišljenju, najgore od svega je saznanje da je to namerno urađeno. - "Točku U" nije lansirao "Desni sektor" ili neki bataljon volontera. Lansirao je posebni vojni odred, koji dobija relevantna naređenja, u najmanju ruku od ministra odbrane. Sami razmislite koliko neko mora da je budalast i neodgovoran da bi izdao takvo naređenje. A takvi ljudi su, na moje duboko žaljenje, na čelu države - poručio je Azarov. Upitan zašto konflikt na istoku Ukrajine i dalje traje uprkos Minskom sporazumu čiji je cilj prekid vatre, Azarov kaže da smatra da trenutne vlasti predstavljaju "marionetsku Vladu", stvorenu kako bi ostvarile neke ciljeve stranih sila. - Dok sa jedne strane slušamo deklarativne izjave SAD da se treba pridržavati tačaka Minskog sporazuma, ne mogu da odbacim mogućnost da oni kažu nešto sasvim drugo kada se nađu licem u lice sa ukrajinskim vlastima - kaže političar.
Pročitajte još:Haos u Istanbulu: Molotovljevi, vodeni topovi…RUSIJA SE POJAČAVA: Ovo je novi ruski ratni robotGrčki mediji: Putinovo „njet“ odlučilo grčku sudbinu
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA