Najnovije

MEDIJSKI RAT: Ovo je trenutno najveći rusko-američki suokb, a Rusija ga dobija!

Rusija i Amerika. Dve sile, čiji sukob traje, sa manjim ili većim intenzitetom, još od kraja 2. svetskog rata, kada su jedini put (mada ni tada baš "bratski") delovale udruženo u borbi protiv najveće pretnje po svetski poredak - Hitlerove Nemačke, nikako ne uspevaju da se slože. U večitom odmeravanju snaga ove dve države glavnu reč ne igraju ni rakete, ni nuklearno oružje, ni broj vojnika, već - reči.
Sovjetski propagandni plakat (Foto: public domain)

Sovjetski propagandni plakat (Foto: public domain)

Dugo su Sjedinjene Države dominirale svetskom medijskom scenom, što je naročito bilo primetno nakon kraha SSSR-a, kada je Rusija bila oborena na pleća. Dolaskom Vladimira Putina na čelo, država je i te kako ojačala, a s tim i njena propagandna moć, koja je u ovom trenutku možda čak i veća od američke.

Najjače američko propagandno oružje - mediji i Holivud

Sjedinjene Američke Države već decenijama kao jedno od najjačih oružja koriste medije i svoju filmsku industriju - Holivud. Medijske kuće kao što je SiEnEn kao po pravilniku već imaju spreman repertoar kojim podržavaju i opravdavaju akcije SAD-a širom sveta, istovremeno pripremajući nekoliko scenarija o razlozima istih, koji se umešno serviraju kako američkoj, tako i svetskoj javnosti (O ovoj tematici detaljnije možete da pročitate ODVE). Odmah po početku sukoba u Ukrajini, mediji u SAD-u su orkestrirano osuli paljbu po svrgnutom predsedniku Viktoru Janukoviču, nazvavši ga "Putinovim pijunom" i "čovekom koji koči Ukrajinu na putu ka EU", dok su krvavi protesti na Majdanu nazvani "pobedom slobode i demokratije". Holivudska industrija savršeno je sinhronizovana sa američkom spoljnom politikom. Tako možemo primetiti da se ubrzo nakon početka intervencije američke vojske pojavi "novi holivudski hit" sa tom tematikom. Sijaset filmova snimljeno je o borbi američkih vojnika u Avganistanu, pa u Iraku protiv Sadama Huseina, do novijih ostvarenja o ratu u Libiji ili dostignućima američkih snajperista koji se "bore za slobodu daleko od kuće",neki čak osvajaju i Oskare, a brojne epizode popularnih serija u kojima možete videti, na primer, "srpske teroriste", teško je i pobrojati. Efekat Holivuda mogao se videti i pre četvrt veka u ostvarenjima kao što je čuveni film sa legendarnim Robinom Vilijamsom, "Dobro jutro, Vijetname", gde je rat američke vojske u toj azijskoj zemlji umešno prikazan u senci priče o neobičnom, pomalo pacifistički nastrojenom di-džeju koji prkosi nadređenima. Pored toga, gotovo da nema serije ili filma bilo kog žanra u kojima se na neki način ne "provuče" određena opaska ili scena koja gledaocu svesno ili podsvesno usađuje poruku koja SAD predstavlja u pozitivnom svetlu.

Uzdizanje ruske propagandne moći

Rusija još od vremena Josifa Staljina i njegove Pravde nije imala ubedljiv medij kojim je ozbiljnije mogla da utiče na svet. Posle skoro dve decenije potpune medijske nemoći van svojih granica, Rusija je uspela da pokrene svoju propagandnu mašineriju, koju najbolje predstavlja televizija RT (Russia Today/Rusija danas), koja se finansira direktno iz državnog budžeta. Ruski medijski uticaj proširio se po čitavom svetu, a možda i ključni potez (pored ogromnog finansijskog ulaganja, naravno) bilo je otvaranje deska na engleskom jeziku. Tako danas u ruskim medijima možemo čitati o svakodnevnici u SAD, Velikoj Britaniji ili Australiji, ali isto tako o drugom, oštrom i kritičkom uglu na račun SAD-a i njenih saveznika, što je ranije bilo praktično nemoguće, makar na globalnom nivou. O vrtoglavoj popularnosti i ogromnom uticaju govori i to što je RT postao najposećeniji kanal na Jutjubu! Vladimir Putin je očigledno shvatio u čemu su SAD toliko decenija bile bolje od njegove zemlje, te je rešio da tas vage medijske moći prebaci na stranu Rusije. Usled ogromnih ulaganja Rusije u svoju medijsku mašinu, SAD se možda po prvi put u novijoj istoriji nalaze u podređenoj poziciji u propagandom dvoboju.
Pročitajte još:
Izvor: Pravda/Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA