Najnovije

"DELO": Hrvati više mrze Srbe danas nego pre 20 godina

Dvadeset godina posle operacije "Oluja", pobednici Hrvati izgleda samo još više mrze Srbe, što ne deluje ohrabrujuće na odnose između dva suseda, ocenjuje danas slovenački list "Delo".
Hrvatska vojska (Foto: Tviter)

Hrvatska vojska (Foto: Tviter)

Ističući da je srbofobija i dan danas prisutna u Hrvatskoj, list piše da, iako se čini da je euforija jedino osećanje vezano za "Oluju" u toj zemlji, i dalje postoje mnoga različita objašnjenja o tome šta će se, zapravo, proslavljati vojnom paradom u Zagrebu. Pobeda će biti proslavljena euforično, ali Srbi ostaju hrvatski neprijatelji, između ostalog i zbog optužbi da je ono što se dogodilo bilo najveći slučaj etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata, navodi dnevnik iz LJubljane. U tekstu se podseća da je pred početak krvavih balkanskih ratova u Hrvatskoj živelo 600.000 Srba, dok ih je posle toga ostalo oko 200.000, a između 2001. i 2011. godine njihov broj je opao za 15.000. Jedna studija o identitetu Srba u Hrvatskoj, kako se navodi u tekstu, pokazala je da se sve više mladih Srba izjašnjava kao Hrvati, te da je sve veći broj slučajeva stigmatizacije i takozvane društvene distance prema Srbima. - Dvadeset godina posle Drugog svetskog rata, nemački turisti i njihove marke su bili dočekani širom raširenih ruku u Hrvatskoj. S druge strane, 20 godina posle operacije "Oluja", pobednici - barem često tako izgleda - Srbe samo još više mrze - zaključuje ljubljanski list.
Pročitajte još:DOMAGOJ MARGETIĆ O „OLUJI“: Hrvati, vi ste fuj! Ubijali ste Srbe, odričem se Hrvatske!PLAKATI U ZAGREBU: Ulica parade oblepljena imenima srpskih selaRudan: Nakon „Oluje“ rođeno je čudovište koje se danas zove Hrvatska
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA