Najnovije

Putevima Nemanjića: Ovde su se pomirili Stefan i Vukan (FOTO)

Dolina Ibra dugo je bila kičma Nemanjićke Srbije. Duž njenih obala su raspoređeni najvažniji manastiri i gradovi Raške. Nedaleko od Ribarića, na padinama Mokre gore, nalazi se manastir Crna Reka. 
Tvrđave i manastiri u donjem toku Ibra (Foto: Regata Tvrđava)

Tvrđave i manastiri u donjem toku Ibra (Foto: Regata Tvrđava)

Na obalama Raške, leve pritoke Ibra, nalaze se grad Ras, manastiri Sopoćani, Đurđevi stupovi i Petrova crkva. 

Petrova crkva (IX vek), danas na periferiji Novog Pazara. Najstariji je sačuvani spomenik srpskog sakralnog graditeljstva i jedino preostalo crkveno zdanje iz prenemanjićke Srbije. Dva kilometra zapadno odatle je manastir Đurđevi stupovi (XII vek). Podigao ga je i posvetio svetom Đorđu sam rodonačelnik Nemanjića Stefan Nemanja. Kapelu pored crkve sagradio je kralj Dragutin i u njoj. od 1316. počiva.

Na Ibru, naspram starog grada Brvenika, nalazi se manastir Nova Pavlica (XIV vek), zadužbina braće Musića, sestrića kneza Lazara koji su sa njim skončali na Kosovu 1389. U neposrednoj blizini je i Stara Pavlica. Deset kilometara udaljeni manastir Gradac (XIII vek) zadužbina je kraljice Jelene Nemanjić (Anžujske), žene Uroša Prvog, koja i počiva u manastirskoj crkvi Blagovesti. Tri kilometra jugoistočno od Raške je i manastir Končulić (XII vek), zadužbina možda i samog Nemanje.

Manastir Studenica (XII vek), 11 kilometara zapadno od mesta Ušće na Ibru, zadužbina je Stefana Nemanje. Manastir Žiču i njen „sedmovrati hram“, šest kilometara od današnjeg Kraljeva prema Mataruškoj Banji, podigao je Stefan Prvovenčani, a radove na uređenju crkve završio Sveti Sava. Tu je bilo prvo sedište autokefalne srpske arhiepiskopije. Tu je krunisan Stefan Prvovenčani, potom još šest vladara iz loze Nemanjića.

Crkva Sv. Nikole u Ušću

Među svim tim svetinjama nalazi se i javnosti manje poznata crkva Sv. Nikole u Ušću, mesto gde su se po narodnom predanju pomirili sinovi Stefana Nemanje, Stefan i Vukan.

Upravo na mestu gde će kasnije, u spomen na ovaj događaj, biti podignuta crkva, nad moštima Sv. Simeona, koje su tada iz Hilandara prenošene za Studenicu, okončan je bratoubilački rat koji je pretio da uništi srednjovekovnu Srbiju.

Do pomirenja Vukana i Stefana došlo je krajem 1206. ili početkom 1207. godine kada se veruje da se prenos moštiju Sv. Simeona dogodio. Tačno vreme izgradnje crkve Sv. Nikole nije poznato ali se veruje da je napravljena u 14. veku jer je sačuvan deo živopisa iz tog vremena.

Ušće se nalazi na ušću Studenice u Ibar, a crkva Sv. Nikole je na kolometar i po od Ibarske magistrale na putu koji vodi ka manastiru Studenica koji je nalazi na 10 kilometara. Nažalost do crkve nema ni znaka, pa ona ostaje skrivena za mnoge vernike i turiste koji posećuju Studenicu.

[caption id="attachment_497167" align="aligncenter" width="650"]Crkva Sv. Nikole u Ušću (Foto: Pravda) Crkva Sv. Nikole u Ušću (Foto: Pravda)[/caption]

Crkva Sv. Nikole u Ušću simbol je pomirenja i srpske sloge. Okružena velelepnim nemanjićkim manastirima nezasluženo je pala u zaborav i ostala nepoznata široj javnosti.

I danas, kao i tada Srbima je potrebna sloga, ako vas put nanese u Ušće, svratite u crkvu Sv. Nikole i pomolite se "Daj Bože da se Srbi slože".

Plaža Ušće

Osim crkve Sv. Nikole, Ušće je prepoznatljivo i po prelepoj prirodi i reci Studenici na kojoj se nalazi i prelepa plaža. Reportažu iz Ušća možete pročitati OVDE.

Pročitajte još:REGATA TVRĐAVA: Ponosno branili zastave srednjovekovnih srpskih gradovaSRBIN NA VRHU RUSKE IMPERIJE: Kako je grof Mihailo Miloradović 16 dana bio diktator carstva Izvor: srbijanet.wordpress.com/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA