Najnovije

Srbija kao tampon-zona između migranata i EU

Mađarski zakoni nisu u skladu sa međunarodnim pravom, i to može da bude argument Srbije da ne prihvati migrante iz Mađarske, iako se na to obavezala sporazumom o readmisiji, objašnjava pravnik Nikola Kovačević.

Migranti prave haos (Foto: Rojters printskrin)

Migranti prave haos (Foto: Rojters printskrin)

Nekoliko stotina migranata koji su se našli  na „ničijoj zemlji“ između Mađarske i Srbije štrajkuje glađu. Posle odluke Mađarske da više ne prima izbeglice koje dolaze iz Srbije, a koja je na snazi od 15. septembra, stvari su počele dodatno da se komplikuju.

Komentarišući izjavu srpskog ministra za socijalna pitanja Aleksandra Vulina da Srbija neće primiti nazad one koji su prešli u Mađarsku, portparol mađarske Vlade Zoltan Kovač upozorava da je Srbija članica za prijem u EU ali i da „mora da poštuje međunarodne obaveze i potpisane sporazume, među kojima i sporazum o readmisiji“.

U seriji lančanih reakcija koje su usledile nakon što je Mađarska pooštrila kontrolu na granici sa Srbijom, najdalje je otišao državni sekretar iz Ministarstva za rad i socijalna pitanja Nenad Ivanišević. On je rekao da Srbija neće primiti izbeglice koje Mađarska bude vraćala, pa makar morala da na granicu postavi  — vojsku.

Da li to, međutim, znači i da Srbija ima pravnu obavezu da prihvati migrante koje Mađari budu vraćali?

Nikola Kovačević, pravnik u Beogradskom centru za ljudska prva, objašnjava da je pitanje vrlo komplikovano, jer Sporazum o redmisiji obavezuje Srbiju da sve ljude koji su nezakonito sa njene teritorije prešli na teritoriju bilo koje zemlje primi nazad.

On dodaje da se po novim propisima izbeglicama uskraćuje pravo da zatraže azil u Mađarskoj, jer se Srbija smatra sigurnom zemljom.

Radoš Đurović iz Centara za pomoć i zaštitu tražiocima azila kaže da će zbog mađarske odluke mnogi biti vraćeni u Srbiju, a onda će se postaviti pitanje gde ih smestiti.

Vulin očekuje glavni pritisak na severnim granicama, i najavljuje da će Sombor, Kikinda, Kanjiža, Subotica i Šid dobiti čitav niz manjih centara privremenog karaktera gde će izbeglice biti smeštene. Srpski ministar je uveren da će migranti pronaći put do željenog odredišta.

Pročitajte još:

Migranti će u Srbiji čekati koliko god treba dok se ne otvori granica Mađarske

NE POMAŽE NI ŽICA: Mađari na granici postavili ograde od lima!

Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA