Najnovije

„Amerikanci se ozbiljno pripremaju za rat“

General Leonid Ivašov je pozvao da se sastanu najveći umovi vojno-strateške sfere kako bi se preduhitrila vojna dejstva… U Evropi su počele vežbe vazdušno-desantn<wbr></wbr>ih snaga NATO-a. Po razmahu one prevazilaze iste takve mere koje su vršene posle završetka hladnog rata. Vežbe se drže u vreme ukrajinskog konflikta i naglog zaoštravanja odnosa Moskve i Zapada. Teško da to može da se nazove slučajnost.

Leonid Ivašov (Foto: ruvesna.com)

Leonid Ivašov (Foto: ruvesna.com)

Predsednik međunarodnog Centra za geopolitičku analizu, general-pukovnik Leonid Ivašov je u intervjuu portalu KM.RU ocenio te postupke Severnoatlantske alijanse.

Sjedinjene Države, a posebno njihova finansijska oligarhija, ne znaju šta da rade sa procesom koji je započet na inicijativu Rusije – izjavio je ekspert. – Govorim o početku stvaranja novog sveta (razvoj ŠOS-a, BRIKS-a i Evroazijskog saveza). Vidimo da su u ŠOS stupile i Indija i Pakistan. Elita SAD-a je početkom ’90-h izjavljivala da Evroazija predstavlja nagradu za pobednika u hladnom ratu, i da Vašington neće dozvoliti da se stvori nova država koja bi bila u stanju da izaziva američke interese. Toga je bilo čak i u zvaničnim dokumentima“.

„Ali Amerikanci sada sve to gube i shvataju da ukoliko taj proces započne, ekonomija SAD će biti razneta u komadiće, a to znači da nešto mora da se preduzme. I, evo, u ovoj godini oni grozničavo donose Strategiju za nacionalnu bezbednost i Nacionalnu vojnu strategiju. U njima Amerikanci ubeđeno izjavljuju da neće postojati nikakav svet sa više polova a da će oni, polazeći od svojih interesa, gde god zatreba koristiti svoje vojne snage, ma gde to bilo na zemljinoj kugli. Pri tom su kao svog glavnog protivnika označili Rusiju. U Strategiji za nacionalnu bezbednost Rusija se trinaest puta pominje u negativnom kontekstu. I upravo se sada realizuju te dve američke uspaničene strategije“, smatra vojni analitičar.

„Što se tiče najnovijih vojnih vežbi, u njima učestvuje pet hiljada ljudi, kao i strukture za vojno-strateško planiranje NATO-a. A to je samo jedna od više krupnih vežbi koje su održane uz ruske granice. Već su bile gruzinsko-američ<wbr></wbr>ke vojno-pomorske vežbe, vežbe na Baltiku, strateške vežbe vojno-vazdušnih snaga NATO-a na severozapadnoj granici Rusije i tako dalje. To treba shvatiti vrlo ozbiljno, tim pre što su za najbližu budućnost planirane vežbe NATO-a i Ukrajine“, upozorava Ivašov.

„Amerikanci se ozbiljno pripremaju za rat i teraju Evropljane da se i oni našu u tom procesu. Tom problemu Rusija mora da prilazi kompleksno“, ubeđen je Leonid Ivašov. „Neophodni su političko-diplom<wbr></wbr>atski napori, jer i mi imamo partnere. Istina, ’90-ih godina prošlog veka i početkom 2000. godine mi smo sve naše saveznike ispustili. Na primer, nismo krenuli na čvršće odnose sa Kinezima, mada su oni bili spremni na zajedničko suprotstavljanje američkom sistemu PRO. Ali naša je politika manevrisala, i bilo je odlučeno da se sprijateljimo sa Amerikancima. I Iran je mogao da nam bude ozbiljan saveznik, da nismo slušali Vašington. I u Latinskoj Americi je mogla da se sakupi lepa grupica. Ali, u to vreme prioritet naše spoljne politike su predstavljali interesi našeg oligarhata“.

„Mogli smo da delujemo čvršće i u okviru Saveta Rusija – NATO. Nije trebalo da ostavimo ni Evropu, posebno ne Nemačku i Francusku. Jer su pred kraj 90-ih oni još uvek bili bliže nama nego Amerikancima – ja sam svedok i učesnik. A mi smo sve to ispustili da se ne bismo posvađali sa Amerikom“, požalio je ekspert. „Sada moramo da razmišljamo šta da se radi sa vojnom nadmoći NATO-a. U direktnom kontaktu mi gubimo, nuklearni štit neće proraditi, jer velikog atomskog rata ne može da bude. A što se tiče ostalog – mi smo se četvrt veka razoružavali i bili primer miroljubivosti. A sada moramo da okupimo najjaču pamet naše vojno-strateške sfere i da pronađemo varijante kako da se preduhitre vojni sukobi.“

Pročitajte još:

Porošenko:Mirno u Dobasu, konačno se poštuje Minski sporazum

AMERI BESNI: Rusija štiti nebo iznad Kine – zacementiran savez protiv NATO alijanse!

Izvor: Fond strateške kulture

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA