Најновије

Ко је створио НАТО? Не, није САД, у питању је неко много опаснији…

28.марта обележена је 70. годишњица Организације Северноатлантског уговора и иако су многи коментатори искористили прилику да преиспитају историју овог анти-совјетског блока као империјалистичког средства после Другог светског рата, постоји велика заблуда у готово свакој анализи која би требала бити разјашњена одмах.

Илустрација (Фото: defense.gov)

Пише: Метју Ерет за canadianpatriot.org

Популарни левичарски наратив који је затрован овом заблудом наводи да је НАТО створен као америчка иницијатива како би се Британска империја, као глобални хегемон, сменила. Ово уверење, колико год било популарно, није тачно и то ће се ускоро разјаснити.

Након дубљег разматрања чињеница, може се потврдити да НАТО никада није био америчка иницијатива, већ је увек био британска. Они такозвани “Американци” који су водили у његовом стварању били су у великој мери повезани са два тинк-тенка познатим као Фабијанско друштво и Оксфордска мрежа Rhodes Trust, која су већ прожимала различите гране западних влада од његовог оснивања 1902. године.

Студенти мреже  Rhodes који су обликовали америчку спољну политику након смрти ФДР-а и Черчиловог говора о гвозденој завеси из 1946. укључују и помоћника државног секретара Дина Раска, задуженог за послове далеког истока, и помоћника државног секретара Џорџа Ц. Мекгеја, задуженог за послове блиског истока, јужне Азије и Африке  и помоћник државног секретара В. Волтона Батерворта, да споменемо само неке.

Већи део инфилтрације чланова Rhodes STU и Fabijanaca  у Америку у 20. веку догодио се путем “званичне” руке Британске империје у Северној Америци … Канади. Управо ову компоненту слике желим да преиспитам још неко време, а која има важну улогу у објашњавању правог узрока настанка НАТО-а.

Рођење НАТО-а било је у августу 1947., не у марту 1949. године.

У меморандуму под називом “Сједињене Државе и Совјетски Савез”, написаним у августу 1947. године, веома утицајан члан мреже Rhodes  и радикални промотер глобалне управе под именом Ескот Рид, тадашњи заменик подсекретара за спољне послове Канаде “препоручио је да земље Северног Атлантика заједно, под руководством Сједињених Држава, формирају “нову регионалну организацију за безбедност” како би одвратили совјетску експанзију. “

Мотив овог меморандума био је да се избегне право вета Совјетског Савеза у Савету безбедности Уједињених нација, који је спречио да Британска Велика игра напредује. Циљ је био да се успостави инструмент довољно снажан да осигура англо-америчко царство по жељи Сесил Роудса и Винстона Черчила. Ескот Рид је изнео своју тезу о оснивању такве институције на Канадском Институту за односе с јавношћу одржаном 13. августа 1947. године на језеру Каучичиг када је изјавио:

“Државе Западног света нису … изузете од Повеље Уједињених нација од стране совјетског чланства у Уједињеним нацијама од стварања нових међународних политичких институција за одржавање мира. Ништа у Повељи не искључује постојање регионалних политичких аранжмана или агенција под условом да су у складу са циљевима и принципима Уједињених нација, и те регионалне агенције имају право да предузму мере колективне самоодбране од оружаног напада док Савет безбедности не делује. “

Ова нова анти-совјетска војна организација имала је важну карактеристику стварања обавезујућег војног уговора који ће ступити на снагу за све чланове, ако било који појединачни члан иде у рат. Рид је ту намеру описао док је писао:

“У таквој организацији свака држава чланица може прихватити  обавезу да обједини све своје економске и војне ресурсе са онима других чланица ако се појави било каква сила која је починила агресију против било ког члана.”

Прошло је годину ипо дана пре него што је ова структура стекла пуну подршку министра спољнихих послова Лестера Б. Пирсона и британског премијера Клемента Атлиа. Организација Северноатлантског савеза (НАТО) биће формирана 28. марта 1949. године.

Рид је себи створио функцију  првог сталног секретара Канадског института за међународне послове (ЦИИА), такође познат као Канадски огранак Чатам Хаус / Округли сто Канаде под руководством ЦИА контролора Винсент Мазеја. Мазеј је био штићеник расистичког империјалисте Лорда Алфреда Милнера и контролор канадских студената групе  Rhodes  током каријере у којој је имао улоге канадског амбасадора у Вашингтону (1926-1930), председника либералне странке (1930-1935), амбасадора у Британији (1935-1945) и шефа државе (ака: генерални гувернер Канаде (1952-1959)) Рид је сам био оснивач самопроглашеног “канадског Фабијанског друштва”, заједно са још четири студента мреже Рходес, познатог као технократска Лига социјалне реконструкције 1932. која промовише еугенику., чије је име промењено у Савез заједничке задруге 1933. и поново касније у Националну демократску странку Канаде 1961.

Рид је годинама блиско сарађивао са колегом Окфордским научником Лестером Б. Пирсоном који је и сам био асистент Винсента Мазеја у Лондону пре него што је постао контролор Либералне странке Канаде.

Расистичка агенда иза  Rhodes Trust-а

Важно је да се подсетимо да су ове мреже биле вођене дизајном који је описао геноцидни магнат Sesil Rouds, који је написао сврху стипендије која је добила његово име по његовој првој жељи (1877):

“Зашто не бисмо формирали тајно друштво са једним циљем да подстакнемо Британско царство и доведемо читав нецивилизовани свет под британску владавину ..”

Касније је у том аманету, Rouds детаљније разрадио намеру која је убрзо постала званична британска спољна политика.

“Проширење британске владавине широм света, усавршавање система емиграције из Уједињеног Краљевства и колонизације британских субјеката свих земаља у којима се средства за живот остварују енергијом, радом и предузетништвом, а посебно окупација целог афричког континента од стране британских досељеника, Свете земље, долине Еуфрата, острва Кипра и Кандије, читаве Јужне Америке, острва Тихог океана који до сада нису били у поседу Велике Британије, целог Малајског архипелага, Обала Кине и Јапана, крајњи опоравак Сједињених Америчких Држава као саставни део Британског царства. Консолидација читавог царства, инаугурација система колонијалног представљања у царском парламенту, који може да тежи да споји неповезане чланове империје.

“Опоравак Сједињених Држава” треба озбиљно да одзвања код сваког ко сумња у улогу амбиције Британског царства да поништи међународне ефекте америчке револуције и да такође изазове поштене грађане да преиспитају против чега су се националистички председници попут Џона Ф. Кенедија и Шарл де Гола заправо борили када су се супротставили структурама моћи НАТО-а и Dip stejta.

Ово треба имати на уму док размишљамо о британским управљаним мрежама које су водиле убиства Бобија Кенедија и Мартина Лутера Кинга 1968., затварања Линдона Лароша 1988. и покушај Russiagate 2019. године.

Амерички нуклеарни бомбардер примећен близу руских граница. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Генерал Лазаревић: Неуспех НАТО пакта 1999.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА