Најновије

НАТО ГЕНЕРАЛИ ПРИЗНАЛИ: Руска војска ће прегазити нашу одбрану за мање од 48 сати!

Војни савез НАТО нема никакве шансе против војске руског председника Владимира Путина, признали су генерали Алијансе. Они тврде да би, у случају рата, руска армија за мање од 48 сати прегазила чак и елитне јединице НАТО за брзо деловање у источној Европи.

Руска војска ( Фото: РусНовости)

Руси јачи и спремнији

Двојица неименованих генерала НАТО за "Фајненшел тајмс" су објаснила да би Путинова војска поразила најбоље западне војнике пре него што би успели да реагују.
Русија је драматично повећала војне потенцијале у Калињинграду, као и на својим западним границама. Уколико би избио сукоб, наше елитне снаге за брзо деловање, направљене управо због претње Русије, биле би прегажене пре него што би успеле и да се спреме за борбу - тврди један генерал НАТО упознат са логистиком и плановима тог војног савеза.
Други генерал наводи да су припадници НАТО спремни за брза деловања, али наглашава да је руска војска мнго јача и спремнија. - Русија има ракете за уништење авиона и бродова стациониране и на копну и на мору, као и борбене летелице са базом у Калињинграду и на својој западној граници. Тим оружјем Москва покрива велики део територије источне Европе, а има и десетине хиљада војника на западној граници, спремних да у тренутку реагују - каже генерал НАТО за "Фајненшел тајмс". Према његовим речима, концентрација руских снага на западним границама земље и Балтику превелика је у односу на тренутне капацитете НАТО у источној Европи. - Због тога размишљамо да појачамо наше снаге у том региону. О томе ћемо разговарати на самиту НАТО који би требало да буде одржан у јулу у Варшави - открио је генерал западне војне алијансе.

Шест штабова

Тренутно НАТО у источној Европи има око 13.000 припадника, а њихов број би требало да буде повећан на 30.000. У питању су снаге које могу да одреагују на претње за 96 сати. Половином године њима треба да се прикључи и новоформирана елитна бригада за брзо реаговање (ВЈТФ). Она је састављена од 5.000 војника из различитих земаља, која брже од осталих, за 48 сати може да одговори на сваку претњу западном војном савезу. За смештај и логистику ВЈТФ биће отворено шест штабова, и то у Румунији, Бугарској, Пољској и балтичким земљама - Летонији, Литванији и Естонији.
Елитна бригада ће поред пешадијских бити опремљена и морнаричким и ваздухопловним компонентама, а све то ће обезбедити САД.
Иначе, план о формирању ВЈТФ настао је током самита НАТО у Велсу 2014, након што се Крим отцепио од Украјине и припојио Русији. Идеја је била да се направи елитна јединица за брзо деловање која би могла да одговори на евентуалну руску претњу. Међутим, с обзиром на изјаве званичника НАТО, западном војном савезу ВЈТФ очигледно неће много помоћи у случају било каквог сукоба с Русијом. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА